Doi dintre turiștii dispăruți în Munții Făgăraș sunt morți. Salvamontiștii îl caută acum pe cel de-al treilea

Publicat: 10 04. 2018, 23:14
Actualizat: 26 03. 2019, 01:25

Președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, a declarat, marți seara, pentru MEDIAFAX, că doi dintre cei trei turiști din Iași sunt morți, însă despre al treilea nu există niciun fel de informații, căutările urmând să fie reluate miercuri, pe timpul zilei.

„Doi sunt sigur morți. Până nu îl găsim pe al treilea, nimeni nu poate spune că și el e mort. Îl căutăm”, a spus Cornoiu.

Potrivit acestuia, două echipaje de salvatori vor încerca, miercuri dimineața, să recupereze cele două cadavre, identificate unul în apropierea celuilalt, dar pe văi diferite.

„Daca vremea e bună și permite zborul elicopterului, vor fi duse în munte două echipaje de salvatori care vor interveni pentru recuperarea celor două trupuri, identificate relativ aproape, dar pe văi diferite. Salvatorii vor încerca miercuri dimineața să ajungă la ele și să le transporte în locuri de unde ar putea fi recuperate prin trolii din elicopter. Derularea acțiunii depinde de starea vremii, dacă aceasta va permite zborul și apoi de condițiile concrete din teren, respectiv riscul de producere de noi avalanșe. Vor interveni nouă salvamontiști din Sibiu și din Brașov”, a mai spus Cornoiu.

Primul turist a fost localizat pe Valea Sâmbetei, la peste 2000 metri altitudine, iar al doilea a fost localizat din elicopter în apropiere.

Cei trei turiști din Iași au dispărut de șase zile în Munții Făgăraș. Căutările au început abia de Paști, după ce familia unuia dintre ei a cerut ajutor deoarece nu a mai putut lua legătura cu turiștii.

Cornoiu a declarat că familiile turiștilor nu au anunțat mai devreme dispariția acestora deoarece obișnuiau să plece pe perioade mai lungi și reveneau fără probleme.