Doliu în lumea artistică. A murit sculptorul Dumitru Pasima

Publicat: 10 08. 2022, 17:20

Tristețe fără margini în lumea artistică românească. Sculptorul Dumitru Pasima a murit marți, la vârsta de 87 de ani. Anunțul a fost postat pe o rețea socială de către fiica acestuia, Lila Passima. 

Fiica sculptorului le-a transmis oamenilor care l-au cunoscut pe Dumitru Pasima, că acesta s-a stins din viață, iubindu-și meseria până la ultima suflare.

Aceasta a povestit fragmente din viața artistică a bătrânului sculptor, precizând faptul că artistul a reconstituit contextul cultural și social, ca mai apoi să-și formeze propriile tabere de sculptură.

Dumitru Pasima, sculptorul care va rămâne în inimile pasionaților de artă

Dumitru Pasima — Tache pentru familie şi apropiaţi, Pasima pentru colegii de breaslă — a spus ieri la revedere unei lumi pe care el nu o mai simţea ca fiindu-i apropiată. Cu o seriozitate şi o atitudine aproape ascetică faţă de meseria lui, pe care a iubit-o pînă la sfârşit cu un devotament neîmpuţinat, sever în principii şi un pedagog rar, cu o înţelegere profundă a substanţei lăuntrice a sculpturii şi o perspectivă morală asupra mişcării noastre în lume, Dumitru Pasima a dăruit sculpturii şi artei româneşti o mică lume mare, pe care dacă ai şansa să o descoperi şi să o vizitezi o vei păstra în gîndurile şi bucuriile inimii tale.”, a scris pe Facebook Lili Passima.

Aceasta a mai continuat: „Pentru cei care nu au avut şansa să îi cunoască mica lume mare sculptată, povestită într-o expoziţie şi într-un catalog, Dumitru Pasima a fost un artist al cărui demers a explorat de-a lungul timpului teritoriul sculpturii clasice, adăugându-i elemente ale spiritualității lumii creștine şi construind o sinteză formală apropiată lumii greco-romane, culturilor mediteraneene și bizantine.”