Doliu în lumea medicală! Reputatul medic Alexandru Oproiu a murit la 90 de ani

Publicat: 16 11. 2020, 10:15
Doliu în lumea medicală! Reputatul medic Alexandru Oproiu a murit la 90 de ani / Foto: Antena3.ro

„Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat in Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoștință, pentru activitatea Medicală și Didactică!”, a scris Viorel Jinga pe Facebook.

Prof. Dr. Ioan-Alexandru Oproiu, s-a născut la data de 1 decembrie 1930, în comuna Glăvile-Piteșteana, județul Vâlcea. A absolvit în 1956, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila – București, scrie antena3.ro.

Alexandru Oproiu a fost președinte de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și membru în Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestivă și în Societatea Italiană de Endoscopie digestivă, potrivit Wikipedia.

Alexandru Oproiu a fost formatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie din România.

Medicul Oproiu, despre bolile digestive

„Sunt câteva probleme. Mă refer la bolile digestive. Cele cardio-vasculare se cunosc în general. Cele digestive sunt mai puțin cunoscute și ceea ce constatăm noi în practica zilnică este creșterea marcantă a așa-ziselor boli metabolice, îar ceea ce ne privește pe noi este artroza hepatică, adică ficatul gras, non-alcoolic, care e mai mult din cauza regimului alimentar și stilului de viață preponderent sedentar, iar această artroză hepatică are un caracter volutiv, dacă nu se iau măsurile necesare. Cam 30% dintre pacienți fac steatohepatită, adică apare inflamația, iar apoi fibroză hepatică, ciroză hepatică și așa mai departe. Toate nenorocirile. Problema alimentației și a stilului de viață este extrem de importantă, declara medicul în emisiunea „Punct de întâlnire”, moderată de Radu Tudor.

S-a stins din viață, răpusă de COVID-19, doctorița Mihaela Florea: ”O luptătoare. Omul și medicul minunat care și-a făcut un țel din salvarea oamenilor”

Noul coronavirus face încă o victimă, din păcate, în rândul cadrelor medicale din România. A murit medicul generalist Mihaela Florea, din Giurgiu, iar colegii, prietenii și toți cei care au cunoscut-o și i-au apreciat munca dusă până la epuizare sunt răpuși de durere.