Duță, CNAS: Arieratele statului către industria farmaceutică pentru medicamentele din spitale și din farmacii sunt de 17 milioane de lei

Redactor:
Gândul
Duță, CNAS: Arieratele statului către industria farmaceutică pentru medicamentele din spitale și din farmacii sunt de 17 milioane de lei
Președintele CNAS, Lucian Duță, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că arieratele la medicamentele din spitale și farmacii sunt de 17 milioane de lei, precizând că taxa clawback și prețul de referință la gratuitățile de pe lista C2 vor reglementa consumul de medicamente.

Președintele CNAS, Lucian Duță, a declarat, miercuri, pentruMEDIAFAX că arieratele la medicamentele din spitale și farmaciisunt de 17 milioane de lei, precizând că taxa clawback și prețul dereferință la gratuitățile de pe lista C2 vor reglementa consumul demedicamente.

Lucian Duță a făcut aceste precizări după ce președintele TraianBăsescu a cerut, miercuri, încetarea plății arieratelor lamedicamente, afirmând că „nu trebuie plătit niciun leu pentruarieratele la medicamente până când nu se reglementează sistemul deachiziții de medicamente și în spitale și cele distribuite prinfarmacii”.

„Remarcile președintelui confirmă ceea ce și noi am spusfrecvent. De la preluarea mandatului semnalez consumul demedicamente nereglementat, lipsa unui buget la medicamente. Bugetuleste nelimitat”, a spus președintele Casei Naționale de Asigurăride Sănătate (CNAS), Lucian Duță.

El a adăugat că măsurile anunțate de CNAS privind introducereataxei clawback și a prețului de referință la medicamentele gratuitedin lista C2 vin tocmai să reglementeze consumul demedicamente.

„Noi am spus, piața farma nu este reglementată”, a precizatDuță.

Întrebat care este valoarea arieratelor, președintele Duță aspus că, luând în calcul definiția FMI, valoarea acestora este deaproximativ 17 milioane de lei.

„Potrivit FMI, arieratele vizează plata datoriilor mai vechi de90 de zile la medicamentele din spitale și farmacii. În acestcontext, adică datorii mai mari de 90 de zile, valoarea arierateloreste de aproximativ 17 milioane de lei”, a precizat președinteleCNAS.

Președintele Traian Băsescu a atenționat că sunt problemeserioase la achizițiile de medicamente.

„Probabil lobby-ul furnizorilor de medicamente este atât deputernic, încât nimeni nu reușește să stăvilească această veselie aarieratelor adunate de pe urma medicamentelor”, a declarat TraianBăsescu, făcând trimitere la raportul tehnic al Comisiei Europeneprivind MCV.

El a mai spus că o delegație FMI se află în prezent la Bucureștiși, cu siguranță, arieratele din sănătate, în mod deosebit dinplățile la medicamente, vor fi o prioritate în discuții.

„Vreau să știți public punctul meu de vedere, indiferent ce vadecide Guvernul. Nu trebuie plătit niciun leu pentru arieratele lamedicamente până când nu se reglementează sistemul de achiziții demedicamente și în spitale și cele distribuite prin farmacii. Acontinua la fiecare șase luni să tot constatăm că avem arierate încondițiile în care și Comisia Europeană constată nereguli înachizițiile de medicamente cred că e o mare greșeală, indiferentcine ne cere să plătim cu prioritate în zona de arierate lamedicamente”, a conchis șeful statului.

(Elvira Gheorghita, [email protected])

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”,...
Motivele pentru care americanii au reciclat ventilatoarele rusești, trimise ca ”ajutor umanitar”
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
SUPERSTIȚII de Sfântul Dumitru. Ce se întâmplă în această noapte cu MORȚII din morminte
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De la 7 kilograme de nucă şi o cergă, la cel mai mare procesator cu...
Inchide