Economia România va scădea în acest an cu 1,9%, din cauzacererii interne slabe și a inundațiilor, dar PIB-ul va crește în2011 cu 1,5% sau chiar mai mult, a declarat Laurent Moulin, oficialal Comisiei Europene, la conferința comună cu FMI și BancaMondială.
Pe de altă parte, reprezentantul FMI Jeffrey Franks a declaratcă BNR nu trebuie să înăsprească politica monetară după majorareaTVA de la 19 la 24%, întrucât efectele vor fi temporare și se vordisipa în a doua parte a anului 2011, dar banca centrală trebuie sărămână „vigilentă”, a spus șeful misiunii FMI de evaluare aacordului cu România, Jeffrey Franks.
„Creșterea TVA va avea un efect temporar asupra inflației, darne așteptăm ca aceste efecte să se disipeze în a doua parte aanului 2011. Nu cred că politica monetară necesită o înăsprire dincauza majorării TVA. BNR trebuie să rămână vigilentă asurpaefectelor de runda a doua”, a spus Franks.
El a arătat că în condiții de recesiune, efectele de runda adoua din creșterea unei taxe precum TVA se propagă într-o mai micămăsură.
Guvernul a decis la finele lunii iunie să crească TVA de la 19%la 24%, după ce Curtea Constituțională a stopat tăierea pensiilorcu 15%.
Imediat, în ședința din 30 iunie, CA al BNR a stopat scădereadobânzii de politică monetară, anunțând totodată trecerea la ogestionare „fermă” a lichidității din sistemul bancar.
La începutul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu adeclarat că rata inflației se va plasa în jurul valorii de 8%potrivit ultimelor evaluări. Totodată, Consiliul Director al FMI aaprobat revizuirea țintei de inflație pentru acest an stabilită înacordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, dupăcreșterea TVA de la 19% la 24%, informează Mediafax.
Ținta de inflație a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minusun punct procentual.