Egiptul a lansat primul nume de domeniu în arabă

Publicat: 16 02. 2012, 08:56
Actualizat: 19 02. 2012, 20:39
Autoritățile egiptene au anunțat, duminică, lansarea domeniului de internet ".misr", care este primul ce se va scrie cu caractere arabe, informează AFP.

Autoritățile egiptene au anunțat, duminică, lansarea domeniuluide internet „.misr”, care este primul ce se va scrie cu caracterearabe, informează AFP.

Numele de domeniu – „.misr”, echivalentului numelui Egiptului înarabă – a fost înregistrat începând de duminică, de la ora 22.00GMT, în mod similar cu domeniile „.com’ sau „.org”, potrivitministrului egiptean al Comunicațiilor, Tarek Kamel.

„Acum putem spune că internetul vorbește arabă”, a remarcatel.

Anunțul este făcut în urma deciziei ICANN, organizația americanăcare gestionează internetul și numele de domenii, de a pune capătutilizării exclusive a caracterelor latine pentru numele dedomeniu.

„Vocea lumii în dezvoltare trebuie să se audă”, a spus unresponsabil ONU prezent, în Egipt, la conferința în cadrul căreia afost făcut anunțul.

Conferința privind internetul a avut loc în Egipt, la SharmEl-Sheik, timp de patru zile și a reunit peste 1.500 dereprezentanți guvernamentali, ai ONG-urilor și ai sectorului onlinepentru discuții privind viitorul internetului.

Egiptul a fost acuzat recent că cenzurează internetul și că aarestat „din motive de securitate” mai mulți bloggeri și apărătoriai libertății internetului.

În plus, autoritățile egiptene au obligat clienții centrelor deinternet să ofere informații personale detaliate – nume, e-mail șinumăr de mobil – pentru a primi un cod cu ajutorul căruia să poatăaccesa internetul.

Mediafax