Elveția a ieșit din recesiune în al treilea trimestru

Publicat: 16 02. 2012, 10:02
Actualizat: 16 02. 2012, 10:19
Elveția a ieșit din recesiune în al treilea trimestru, cu o creștere a economiei de 0,3%, comparativ cu perioada aprilie-iunie, susținută în principal de consumul privat, transmite Reuters.

Elveția a ieșit din recesiuneîn al treilea trimestru, cu o creștere a economiei de 0,3%,comparativ cu perioada aprilie-iunie, susținută în principal deconsumul privat, transmite Reuters.

Avansul din al treilea trimestru reprezintă prima evoluție pozitvăa Produsului Intern Brut (PIB) după intervalul aprilie-iunie 2008,a anunțat secretariatul de stat pentru Afaceri Economice. Economias-a contractat cu 1,3% în al treilea trimestru, față de aceeașiperioadă a anului trecut.

„Rezultatul a fost destul de solid și, pentru prima dată înultimele cinci trimestre, avem indicatori economici pozitivi, ceeace este încurajator. Ne așteptăm ca trendul să continue”, a afirmatanalistul Credit Suisse Fabian Heller.

În pofida semnelor că economia își revine, analiștii anticipează căbanca centrală elvețiană va menține politica monetară expansivă șinu va ridica rata dobânzilor până la mijlocul anului viitor.

Banca estimează o inflație de -0,5% în acest an, de 0,6% în 2010 șio scădere cuprinsă între 1,5% și 2% a PIB în 2009.

Economia Elveției a intrat la mijlocul anului 2008 în cea mai acutărecesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial, însă problemeleeconomice cu care s-a confruntat au fost mai puțin severe decât înalte state europene, mulțumită rezistenței consumului privat.

Mediafax