Escaladarea tensiunilor între PAKISTAN și INDIA afectează CURSELE AERIENE. Zborul din Thailanda spre Europa se desfășoară pe o rută OCOLITOARE

Publicat: 28 02. 2019, 15:55

Mai multe curse aeriene au fost anulate joi dimineață spre Londra, Munchen, Paris, Bruxelles, Viena, Stockholm, Copenhaga, Zurich și Oslo, pe fondul escaladării tensiunii între Pakistan și India, în regiunea Kashmir

Compania aeriană Thai Airways a reluat cursele aeriene spre Europa „printr-un spațiu aerian care ocolește Pakistanul”. Zborurile companiei Thai Airways spre Pakistan sunt în continuare anulate, iar programul altor companii aeriene din Asia de Sud-Est ar putea fi afectat.


Pakistanul a doborât miercuri două avioane militare indiene, a informat un purtător de cuvânt al forțelor armate pakistaneze, la o zi după ce India a efectuat atacuri aeriene care au vizat militanți pakistanezi ai mișcării Jaish-e-Mohammad. Conflictul între cele două țări a început pe 14 februarie, când cel puțin 40 de agenți ai poliției paramilitare au fost uciși într-un atentat care a avut loc în Kashmirul Indian, acesta fiind cel mai sângeros atac comis asupra forțelor indiene în cei 30 de ani de insurgeță din regiunea majaoritar musulmană. Gruparea militară insurgentă Jaish-e-Mohamma (JeM), sprijinită de Pakistan și-a anunțat responsabilitatea pentru atacul din regiunea Pulwama din Kashmirul indian. ANI l-a identificat pe proprietarul mașinii care se numește Sajjad Bhat și este student la o școală religioasă din zona Shopain din Kashmir, despre care se crede că s-a alăturat JeM.

Forțele armate din Pakistan au capturat doi piloți indieni din avioanele doborâte

Forțele armate ale Pakistanului au capturat miercuri doi piloți indieni dinavioanele dărâmate, unul dintre ei fiind tratat la spital, a informat un purtător de cuvânt al armatei, relatează site-ul agenției Reuters.

„Doi piloți au fost arestați – unul dintrei ei a fost rănit și este îngrijir la Spitalul Militar. Celălalt se află în custodia noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor armate pakistaneze, Generalul Asif Ghafoor.

Talibanii: Conflictul între India și Pakistan afectează procesul de pace din Afganistan

Militanții talibani au avertizat miercuri că escaladarea tensiunii între India și Pakistan va afecta procesul de pace din Afganistan și au îndemnat forțele armate indiene să se abțină de la viitoare atacuri.

„Continuarea unei astfel de situații va afecta procesul de pace din Afganistan”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabiullah Mujahid.

„India nu trebuie să mai efectueze atacuri în Pakistan pentru că va afecta securitatea regională, iar India va trebui să plătească scump pentru continuarea conflictului”, a adăugat acesta.

Premier pakistanez: Pakistanul va elibera vineri un pilot indian ca gest pentru pace

Pakistanul va elibera vineri un pilot indian, capturat după ce forțele armate pakistaneze au doborât un avion cu o zi în urmă, „ca gest pentru pace”, a declarat premierul pakistanez Imran Khan.

„Îl vom elibera pe pilotul indian mânine, ca gest pentru pace”, a declarat joi Imran Khan.

As a true statesman, Prime Minister of Pakistan Imran Khan announced that #Pakistan will release Indian Air Force Pilot Wing Commander Abhinandan Varthaman tomorrow as a peace gesture. pic.twitter.com/4nIbd6szk6

— Govt of Pakistan (@pid_gov) February 28, 2019

Ministerul de Externe de la New Delhi a transmis miercuri Pakistanului că așteaptă repatrierea imediată și în siguranță a pilotului militar indian capturat în cursul incidentelor aeriene petrecute deasupra regiunii disputate Kashmir.

În urma incidentelor, ambele țări și-au închis spațiul aerian miercuri și au amânat zborurile de pasageri.