EVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Elevii susțin luni simularea la ROMÂNĂ

Publicat: 22 02. 2015, 10:39
Actualizat: 22 02. 2015, 11:53

EVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Simulare Română. Luni, 23 februarie, elevii  clasei a VIII-a își testează cunoștințele la Limba și literatura română. Apoi, marți, 24 februarie, elevii vor susține examen la matematică.  Miercuri, 25 februarie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă – pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Rezultatele la toate aceste probe vor fi afișate pe  6 martie.

La fiecare dintre probele de examen, subiectele vor cuprinde materia la zi studiată de elevi în clasa a VIII-a, dar și elemente recapitulative, adică din materia studiată începând cu clasa a V-a pentru evaluarea națională.

Ministerul Educației a publicat încă din noiembrie 2014,  pe edu.ro,  modelele de subiecte și baremele pentru examenele de Limba și literatura română, Matematică și Limba și literatura maternă pentru Evaluarea Națională 2015. Elevii de clasa a VIII-a pot consulta modelele de subiecte pentru examenele de final de gimnaziu  pe http://subiecte2015.edu.ro. Tot pe edu.ro, elevii vor găsi și baremele pentru subiectele pe care le pot rezolva ca exercițiu.

EVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Simulare Română. Ce s-a schimbat în programa școlară

Pentru anul 2015, Ministerul Educației a schimbat programele de examen la Limba și literatura română și la Matematică.

La limba română, elevii vor trebui să cunoască obligatoriu speciile literare: romanul și balada, genul dramatic, propozițiile subordonate circumstanțiale conditionale, concesive și consecutive.

Programa de examen pentru limba română  prevede ca elevii trebuie să cunoască „trăsăturile specifice genului epic, liric și dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere”. De asemenea, elevii trebuie să cunoască și trăsăturile speciilor literare romanul, doina populară, balada populară, pe lângă schița, basmul popular, pastelul, fabula si nuvela, care erau trecute si in programa veche.

La partea de gramatică elevii trebuie să cunoască ce înseamnă semnele de punctuație: punctul, virgula, două puncte, ghilimelele, linia de dialog, semnul întrebării, semnul exclamării, cratima, punctul și virgula, linia de pauză. De asemenea, elevii trebuie să știe și ce înseamnă semnele ortografice: cratima, punctul.

EVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Simulare Română. Cum se va desfășura examenul

La simularea pentru Evaluarea Naționala 2015, examenele vor avea loc în săli supravegheate video. Potrivit regulamentului, candidații la Evaluarea Națională nu au voie să intre în sălile de examen cu „ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lasă obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ în acest scop”.

De asemenea, elevii de clasa a VIII-a nu au voie să intre în examen nici cu telefoane mobile, căști audio sau cu orice mijloc electronice de calcul sau de comunicare ce „permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul”.

Calendar Evaluare Națională 2015

13 iunie 2015                   Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15-17 iunie 2015              Înscrierea la Evaluarea Națională

22 iunie 2015                   Limba si literatura romana – proba scrisa

23 iunie 2015                   Limba si literatura materna – proba scrisa

24 iunie 2015                   Matematica – proba scrisa

26 iunie 2015                   Afișarea rezultatelor (pana la ora 16)

26 iunie 2015                   Depunerea contestațiilor (orele 16 – 20)

27 – 29 iunie 2015            Rezolvarea contestațiilor

30 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii