EXCLUSIV. Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI: „Creșterea salariilor cu 5% A FOST DISCUTATĂ CU TRAIAN BĂSESCU. Bugetul permite mărirea salarială și NU E VORBA DE POPULISM”

Publicat: 23 07. 2012, 17:49
Actualizat: 23 07. 2012, 17:51

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internațional, a confirmat pentru gândul intenția Guvernului de a majora salariile bugetarilor cu 5% începând cu 1 octombrie.

„S-au făcut progrese în ultimele luni, spre exemplu, pe linia creșterii veniturilor. Astfel, s-a creat un spațiu fiscal care poate fi folosit în toate felurile. Decizia de a crește puțin salariile, dar cu respectarea țintelor convenite cu FMI, e un lucru pe care Fondul îl acceptă. Trebuie însă să fim foarte atenție cu echilibrele macroeconomice, ca acestea să nu fie încălcate”, spune Mihai Tănăsescu.

Citește și Băsescu îi cere lui Boc să nu cadă în „populism”, Coaliția decide MAJORAREA SALARIILOR BUGETARILOR DE LA 1 OCTOMBRIE. Pambuccian, pentru Gândul: Procentul vehiculat e de 5 la sută

Întrebat dacă banii puteau fi folosiți și altfel de către Executiv, reprezentantul României la FMI a răspuns: „Puteau fi folosiți pentru ce crede Guvernul că e prioritar, spre exemplu, puteau merge și la creșterea cofinanțării proiectelor europene sau a investițiilor. Dar, am înțeles că oricum la rectificarea bugetară din august vor fi alocate resurse suplimentare și pentru aceste domenii”.

Mihai Tănăsescu mai spune că „această creștere poate să aibă loc” și precizează că „nu e vorba de populism. Executivul trebuie să țină cont și de legile din România. Există și o decizie a Curții Constituționale care spune că salariile tăiate trebuie, treptat, recuperate. Populism e atunci când dai ce nu poți să dai”.

Întrebat dacă măsura a fost discutată și cu președintele Traian Băsescu, reprezentantul Fondului Monetar a răspuns că, din cunoștințele sale, acesta a fost unul dintre subiectele discuțiilor dintre șeful statului și delegația FMI venită la București.