EXCLUSIV. Pușcăriașii infectați cu HIV-SIDA, scoși din spitalele penitenciar Jilava și Rahova. Se face loc pentru viitorii bolnavi de coronavirus!

Publicat: 03 04. 2020, 13:48
Actualizat: 03 04. 2020, 13:48

Toți deținuții încarcerați în spitalele penitenciar Rahova și Jilava vor fi externați urgent și trimiși în celule, după ce Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a decis ca cele două unități medicale să fie spitale COVID-19.

Surse din cadrul ANP au declarat, pentru Gândul.ro, că instituția se pregătește intens pentru situația în care virusul va ajunge și în sistemul penitenciar. Chiar dacă până acum nu s-a confirmat niciun caz, atît în rândul angajaților cât și printre deținuți, o epidemie ar reprezenta un adevărat dezastru, în condițiile în care, potrivit datelor oficiale, în momentul de față,în spatele gratiilor se află, în total, 370 de persoane care au depășit 65 de ani, categorie de vârstă extrem de vulnerabilă în cazul unei eventuale infecții.

Ca urmare, prizonierii cu HIV-SIDA vor fi transferați la comun, în restul penitenciarelor, în funcție de adresele de domiciliu, în așa fel încât să fie cât mai aproape de casă, cum se întâmplă, de altfel, în cazul tuturor persoanelor condamnate.

„Deținuții cu HIV-SIDA se cazează în cadrul secțiilor de deținere corespunzătoare regimului de executare, secții care cuprind și spații destinate persoanelor vulnerabile din punct de vedere medical și social”, au explicat, pentru Gândul.ro, oficiali din cadrul ANP.

În același timp, vor fi externați și restul deținuților bolnavi, dar care nu reprezintă urgențe și care, la fel ca cei infectați cu HIV-SIDA, vor fi împrăștiați în țară, în funcție domiciliu și de regimul de executare al pedepsei.