Eximbank va credita Poșta cu 100 mil. lei pentru acoperirea restanțelor din colectarea numerarului

Publicat: 06 12. 2013, 13:43
Actualizat: 06 12. 2013, 14:25

Eximbank România va furniza Poștei Române un credit de 100 milioane de lei pentru acoperirea parțială a unor sume restante din activitatea de colectare a numerarului (cash collection), suma fiind garantată, printre altele, cu veniturile pe care societatea le va obține din distribuția pensiilor.

De asemenea, Poșta a garantat creditul cu ipotecă mobiliară asupra conturilor curente prezente și viitoare deschise la Eximbank și bilete la ordin în alb, emise de companie în alb în favoarea băncii, aferente principalului, dobânzilor și comisioanelor datorate.

În plus, împrumutul este acoperit și printr-o garanție imobiliară asupra unor imobile din patrimoniul Poștei Române (150% la valoarea evaluată și acceptat de bancă), potrivit datelor din caietul de sarcini.

Costul creditului, acordat pentru doi ani, a fost estimat de autoritatea contractantă la 13 milioane lei, calculat în funcție de dobândă variabilă compusă din ROBOR (rata dobânzii solicitate pe piața interbancară) la trei luni, la care se adaugă marja băncii.

Eximbank a fost singurul ofertant, conform datelor publicate pe www.e-licitatie.ro.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de 5.600 de unități.

Acționarii companiei sunt Ministerul pentru Societatea Informațională – 75% și Fondul Proprietatea – 25%.