Experimentul în urma căruia Bucureștiul a ocupat pe locul 11 într-un top al celor mai cinstite orașe din lume

Publicat: 30 09. 2013, 14:04
Actualizat: 03 02. 2019, 02:36

Bucureștiul ocupă locul al 11-lea într-un top 16 al celor mai cinstite orașe din lume, alcătuit pe baza unui experiment realizat de jurnaliștii de la publicația Reader’s Digest, informează cnn.com.

Patru continente, 16 orașe și 192 portofele „pierdute” – aceasta este formula de bază a experimentului realizat de Reader’s Digest.

Jurnaliștii acestei publicații au plasat câte 12 portofele în parcuri, pe trotuare și în apropierea unor mari centre comerciale, în cele 16 orașe incluse în acest experiment, realizat cu scopul de a vedea în ce fel reacționează locuitorii lor.

Fiecare portofel conținea echivalentul a 50 de dolari, un număr de telefon mobil, carduri business, cupoane de reduceri și o fotografie de familie. În total, aproape jumătate – 47% – din cele 192 de portofele au fost înapoiate.

Bucureștiul ocupă locul al 11-lea (din 16 poziții), la egalitate cu Rio de Janeiro și Zurich, cu patru portofele returnate.

Capitala Finlandei ocupă primul loc în acest top al celor mai cinstite orașe din lume. În Helsinki, 11 din cele 12 portofele au fost înapoiate jurnaliștilor de la Reader’s Digest.

Pe locul al doilea în acest top al onestității s-a clasat orașul indian Mumbai, unde nouă dintre cele 12 portofele au fost returnate.

Locul al treilea a revenit orașului Budapesta, ai cărui locuitori au înapoiat opt din cele 12 portofele.

Locurile următoare au fost ocupate în ordine de orașele New York (opt portofele), Moscova (șapte portofele), Amsterdam (șapte portofele), Berlin (șase portofele), Ljubljana (șase portofele), Londra (cinci portofele), Varșovia (cinci portofele), București (patru portofele), Rio de Janeiro (patru portofele), Zurich (patru portofele), Praga (trei portofele), Madrid (două portofele) și Lisabona (1 portofel).

În plus, în Lisabona, singurul portofel a fost înapoiat jurnaliștilor de la Reader’s Digest de un cuplu de turiști olandezi care vizitau capitala Portugaliei.

Dintre cele 102 portofele care au fost păstrate de persoanele care le-au găsit, unul a fost furat de un vatman din Zurich, al cărui angajator conduce Biroul pentru obiecte pierdute din acel oraș.

În Varșovia, cinci din cele 12 portofele au fost înapoiate, iar toate celelalte șapte au fost furate de femei. Jurnaliștii de la Reader’s Digest au ajuns astfel la concluzia că sexul și vârsta reprezintă factori impredictibili în ceea privește onestitatea unei persoane.

„Cea mai surprinzătoare descoperire făcută de echipa Reader’s Digest este aceea că onestitatea nu este o valoare relativă”, a declarat Raimo Moysa, editorul-șef al Reader’s Digest International Magazines. „Pentru toți oamenii care au înapoiat portofelele, aceea a fost singura cale de a se purta într-o astfel de situație”, a mai spus Raimo Moysa.

„E ceva pe care îl faci în mod natural”, a spus un asistent optician în vârstă de 30 de ani din Praga, după ce a fost rugat să explice motivul pentru care a returnat acel portofel.

O bunică în vârstă de 73 de ani din Rio de Janeiro a oferit o explicație similară: „Pentru că nu este al meu”.