Experții se tem că islamiștii ar putea comite un atac cu bombă chimică în Marea Britanie

Publicat: 25 05. 2015, 09:10

Șefii serviciilor de securitate susțin că clorul este o armă chimică preferată de Statul Islamic. Până la 25 la sută dintre dispozitivele explozive improvizate descoperite în orașul Tikrit, al cărui control a fost preluat de forțele irakiene de la SI în acest an, conțineau clor.

Există temeri că extremiștii britanici care se întorc în Marea Britanie ar putea folosi această substanță într-un atac pe teritoriul propriei țări.

Expertul în arme chimice colonelul Hamish de Bretton-Gordon, membru al Regimentului pentru arme chimice, biologice, radiologice și nucleare până în 2011, a declarat că pe măsură ce „tot mai mulți jihadiști se întorc în țară, cresc riscurile unui atac cu bombă cu clor”.

El le-a cerut, de asemenea, miniștrilor să controleze vânzările de clor cu mai multă atenție. În Irak există controale stricte, în timp ce în Marea Britanie poți cumpăra 90 de tone din această substanță fără autorizație. Totuși, autoritățile monitorizează achizițiile de clor și alte materiale care pot fi folosite în fabricarea unei bombe pentru a descoperi orice depozit.

În martie, colonelul Bretton-Gordon a avertizat că un atac cu clor se poate produce „într-un tren sau metrou sau chiar la un meci de fotbal important”.