Explozia din Tamași, în urma căreia un tânăr a fost grav rănit, produsă de o grenadă găsită în peretele primăriei

Publicat: 16 09. 2014, 18:08
Actualizat: 28 09. 2018, 10:30

Specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău au ajuns la concluzia că explozia puternică din cursul zilei de luni, de la Primăria Tamași, soldată cu rănirea gravă a unui muncitor care făcea lucrări de reabilitare la vechea clădire a instituției, a fost provocată de o grenadă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Varianta cea mai probabilă luată în calcul de către pirotehniști vine în urma identificării, pe baza probelor de laborator, a unei concentrații mari de naftalină în grămada de moloz unde s-a produs deflagrația, component chimic al dinamitei.

„Având în vedere modul în care a avut loc explozia, pagubele produse, bubuitura puternică, raza de acțiune, s-a ajuns la concluzia că ar fi fost o grenadă ofensivă. Nu avem certitudine, dar pe această ipoteză se merge. Poliția este cea care va cerceta ipotezele în care a avut loc explozia, fiind prelevate și probe în acest sens”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.

Grenada care se presupune că ar fi explodat în curtea Primăriei Tamași provine, cel mai probabil, din timpul celui de-al doilea război mondial. Obiectul de muniție se pare că se afla în pereții vechii clădiri a primăriei, în prezent în proces de reabilitare. Scoasă și depozită cu tot cu moloz pe un culoar dintre două clădiri, fără însă a fi fost observată de către muncitorii care lucrau la refacerea imobilului, grenada s-a declanșat atunci când tânărul de 25 de ani a aruncat alte resturi de construcție, fiind lovit de bucăți de metal care au ricoșat dintr-un perete.

Rănit grav la cap, muncitorul a fost transportat la Spitalul de Urgență Bacău, fiind supus unor intervenții chirurgicale. În cursul zilei de marți, starea tânărului era una stabilă.