Federația Rusă își consolidează pozițiile pe piața agricolă din Orientul Mijlociu. Porturile Tartus și Latakia sunt deja uși deschise

Publicat: 27 12. 2019, 14:19

Conform afirmației adjunctului premierului rus, Yury Borisov, citat de TASS, construcția hubului cerealier în portul sirian Tartus va avea drept scop „permanentizarea prezenței pe piața regiunii Orientului Mijlociu.

„La anul, plănuim să construim un hub cerealier în portul Tartus. Acesta va duce la întărirea poziției Rusiei ca lider în exportul de cereale, precum și să asigure prezența permanentă în Orientul Mijlociu”, a menționat Borisov. El a adăugat că, astfel, Rusia va fi capabilă să redirecționeze cereale din acest port către oricare din țările din regiune.

În urmă cu doi ani, Moscova și Damascul au semnat un acord de plasare a unui centru de logistică a Marinei Ruse în portul citat pentru o perioadă de 49 de ani.

Primele exporturi de grâu ale Crimeei către Siria

Doar cu o lună în urmă, înaintea afirmațiilor adjunctului premierului rus, potrivit anunțului făcut de șeful guvernului regional al Crimeei, Yuri Gotsanyuk, citat de TASS, primele 5.000 de tone de grâu vor lua calea Siriei în luna ianuarie 2020.

„Primul lot de grâu, de 5.000 de tone, din Crimeea, este consolidat. Prima livrare va avea loc la începutul lunii ianuarie 2020″, preciza guvernatorul nu demult.

La rândul lor, autoritățile din Crimeea se așteaptă la o majorare a cantităților de citrice importate din Siria.

„Suntem în discuții pentru creșterea volumelor”, a afirmat Gotsanyuk, care a adăugat că primele cantități de citrice exportate de Siria către Crimeea au ajuns la destinație în primele luni ale anului în curs.

Pe 10 noiembrie 2019 ajungea în Crimeea primul lot de ulei de măsline exportat de Siria și carea avea să fie comercializat ulterior în alte regiuni ale Rusiei.

La Forumul Economic Internațional care a avut loc în luna aprilie 2019, la Yalta, Crimeea și Siria au semnat un memorandum privind cooperarea economică. Cele două semnatare au convenit asupra unor planuri de a înființa o casă comună de schimburi comerciale. În plus, acordul prevede înființarea unui operator naval comun, astfel încât să fie asigurat transportul maritim regulat între porturile Latakia și peninsula rusească de la Marea Neagră.

Guvernul rus a aprobat o propunere de semnare a unui acord de cooperare comercială și economică la data de 6 august a.c. La finele lunii august 2020, autoritățile din Crimeea și Republica Arabă Siriană parafau acordul cu ocazia celui de-al LXI-lea Târg Internațional de la Damasc, care susține înființarea și operaționalizarea transportatorului maritim bilateral.