Focar de pestă porcină în București. Măsurile anunțate de autorități

Publicat: 29 09. 2021, 20:57
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ

Un focar de pestă porcină a fost depistat în sectorul 6 al Capitalei, într-o exploataţie non-profesională. Târgurile de păsări au fost interzise, relatează Mediafax.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Ilfov a aprobat, miercuri, măsurile pentru combaterea focarului de pestă porcină africană din exploataţia din sectorul 6, Bucureşti.

În scopul limitării răspândirii bolii, toţi porcii din localitate vor fi ţinuţi închişi în curte, fără acces la păşunat.

Pentru a împiedica venirea în contact a porcinelor domestice cu animalele sălbatice şi pentru a limita răspândirea bolii, toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la porci vor fi anunţate medicului veterinar.

Ce amenzi pot fi aplicate dacă nu sunt respectate măsurile impuse de autorități

Până la clarificarea situaţiei, se interzice organizarea, în Bucureşti, de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale.

Nerespectarea măsurilor se poate lăsa cu amenzi de până la 1.600 de lei la persoane fizice şi până la 8.500 de lei la firme.

Peste 10.000 de porci din județul Hunedoara vor fi uciși din cauza pestei porcine africane

Mai mult de 10.000 de porci din cadrul unei ferme din localitatea Turdaş, judeţul Hunedoara, vor fi ucişi, după ce la această exploataţie a fost depistat și confirmat un focar de pestă porcină africană, la finalul săptămânii trecute. Animalele moarte vor fi îngropate într-un loc autorizat din punct de vedere sanitar, a anunţat vineri prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian.

Focarul de pestă porcină africană a fost confirmat în baza analizelor de laborator, iar Centrul Local de Combatere a Bolilor a aprobat planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane la ferma din Turdaş. În acest context, toţi porcii din cadrul fermei vor fi ucişi, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a DSVSA Hunedoara.