Forumul Judecătorilor din România solicită măsuri urgente după ce sediile instanțelor de judecată s-au transformat în focare COVID-19

Publicat: 04 08. 2020, 11:04
Actualizat: 04 08. 2020, 11:06
Forumul Judecătorilor din România solicită măsuri urgente după ce sediile instanțelor de judecată s-au transformat în focare de COVID-19

Forumul Judecătorilor din România constată sediile instanțelor de judecată au devenit deja focare de propagare a noului coronavirus și solicită măsuri legislative urgente, în scopul prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii.

Sediile instanțelor de judecată au devenit deja focare de răspândire a virusului SARS-CoV-2, existând numeroase cazuri în foarte multe dintre instanțele mari din municipiile importante ale țării. Acest fapt a determinat închiderea temporară a unor instanțe și amânarea judecării unor dosare, informează ziare.com.

”În consecință, Forumul Judecătorilor din România solicită din nou Parlamentului României, Guvernului României și Ministerului Justiției luarea urgentă a unor măsuri legislative în scopul prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrângerea fazei orale în cauzele aflate pe rolul instanțelor judecătorești, dar și prin digitalizarea justiției în România”, se arată într-un comunicat transmis marți de Forumul Judecătorilor din România.

Potrivit informațiilor transmise în comunicatul Forumului Judecătorilor din România, lipsa unui plan serios de reluare graduală a activității instanțelor după încetarea stării de urgență, care ar fi asigurat distanțarea fizică între participanții la actul de justiție și protejarea sănătății publice, a permis răspândirea virusului.

”În atare condiții, este absolut necesară digitalizarea extinsă a instanțelor de judecată, comunicarea actelor de procedură urmând a fi efectuată exclusiv pe cale electronică, dar și adoptarea cu rapiditate a unui act normativ în vederea stabilirii unor reguli privind judecata prin videoconferință, precum și a restrângerii fazei orale în anumite pricini judiciare. În dosarele (…) în care părțile consimt soluționarea se facă fără citarea părților, pe baza înscrisurilor existente la dosar și a probelor deja propuse, instanța judecătorească ar aprecia cu privire necesitatea existenței fazei orale”, se menționează în comunicat.

Este necesară o soluție care permită judecata a sute de mii de cauze fără dezbateri orale

Forumul Judecătorilor din România solicită Guvernului și Parlamentului aibă un rol activ și reglementeze rapid o soluție care permită judecata a sute de mii de cauze fără dezbateri orale, atât în prima instanță, cât și în căile de atac, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale și a jurisprudenței relevante a Curții Europene a Drepturilor Omului.

”Nici litera și nici spiritul art. 6 din Convenție nu împiedică o persoană renunțe în mod voluntar la garanțiile oferite de procesul echitabil, atât în mod expres, cât și tacit. Renunțarea la dreptul de a participa la ședința de judecată trebuie fie neechivoca, fie însoțită de un minimum de garanții procedurale corespunzătoare acestei renunțări și nu contravină unui interes de ordine publică. Pentru a considera reclamantul a renunțat implicit, prin comportamentul sau, la un drept conferit de art. 6, trebuie fie stabilit reclamantul putea prevadă în mod rezonabil consecințele comportamentului său”, se menționază în comunicat.

Există deja un proiect de modificare și completare a Codului de procedură civilă și a unor legi conexe

Forumul Judecătorilor din România reamintește a promovat deja un proiect de modificare și completare a Codului de procedură civilă și a unor legi conexe pentru degrevarea instanțelor judecătorești, accelerarea unor proceduri judiciare și introducerea unor alternative flexibile, iar acum prezintă public și un proiect de modificare și completare a Codului de procedură penală.

”În condiții de pandemie, contactul direct dintre oameni este supus unor restrângeri serioase, iar Codul de procedură penală nu oferă soluții adecvate pentru rezolvarea cauzelor într-un termen rezonabil. Digitalizarea a rămas până în prezent o temă de dezbatere, neexistand, însă, un proiect suficient de amplu și consistent pentru adoptarea unor soluții legislative efective și de impact care corespundă principiilor care guvernează procesul penal și nu impieteze asupra exercițiului drepturilor fundamentale ale omului. Actualele circumstanțe sanitare au readus în prim plan insuficiența digitalizării sistemului judiciar și problema cadrului legislativ inadecvat derulării procedurilor în fața organelor judiciare prin utilizarea răspândită a mijloacelor de comunicare la distanță”, se mai arată în comunicat.