EXCLUSIV. Victorie de proporții în războiul juridic dintre proprietarii de mall-uri și chiriași. Hervis câștigă la Tribunalul Cluj amânarea la plată a chiriei. Avocatul Silviu Stratulat: ”Este un precedent fantastic, o nouă eră!”

EXCLUSIV. Victorie de proporții în războiul juridic dintre proprietarii de mall-uri și chiriași. Hervis câștigă la Tribunalul Cluj amânarea la plată a chiriei. Avocatul Silviu Stratulat: ”Este un precedent fantastic, o nouă eră!”
Publicat: 18/05/2020, 16:57
Actualizat: 06/04/2021, 23:24

Compania Hervis – retailer de echipamente sportive – a câștigat, azi, la Tribunalul Cluj, amânarea la plată a chiriei din centrul comercial Polus. Hervis a fost reprezentată în instanță de casa de avocatură Stratulat Albulescu, iar această victorie reprezintă un pas uriaș în perspectivă, permițând ca și alți retaileri să facă apeluri pentru amânarea la plată a chiriilor în contextul crizei medicale induse de noul coronavirus.

Decizia Tribunalului Cluj este definitivă, judecătorii dispunând ”amânarea obligației de plată pentru 70% din chiria aferentă lunii mai, 70 % din taxa pentru servicii aferentă lunii mai, precum și a obligației de plată a taxei de marketing, aferente lunii mai, în întregime, până la soluționarea în primă instanță a fondului cauzei care face obiectul dosarului”.

Totul se derula sub ”securea” executării garanțiilor

În exclusivitate pentru Gândul.ro, avocatul Silviu Stratulat a specificat că – dacă, inițial, IMM-urile care nu și-au putut desfășura activitatea din cauza stării de urgență au beneficiat de această amânare la plată a chiriilor – întreprinderile mari fuseseră lăsate… ”în aer”.

”Ultimele norme adoptate pe perioada stării de urgență au fost direcționate, mai degrabă, către zona IMM-urilor, iar IMM-urile au beneficiat de această amânare la plată pe întreaga perioadă în care afacerile le-au fost suspendate din cauza decretării stării de urgență. Dar asta a lăsat cumva în aer întreprinderile mari, care nu se încadrau în condițiile prevăzute de respectiva lege. Iar acestea urmau să fie obligate la plata chiriei – mă refer aici la mall-uri și alte centre comerciale –, sub ”securea” executării garanțiilor, de către proprietarii centrelor comerciale”, precizează avocatul Silviu Stratulat.

Avocatul Silviu Stratulat

”Semnificația este una uriașă”

Acest precedent care s-a creat astăzi, la Tribunalul Cluj, are o greutate covârșitoare pentru segmentul de retail, consideră Silviu Stratulat, și asta cu atât mai mult cu cât proprietarii de mall-uri nu doreau să se așeze la ”masa tratativelor” cu chiriașii.

”Noi am urmărit să obținem o amânare de la plata chiriei pentru aceste entități până la soluționarea unui dosar de fond. Instanțele au avut activitatea parțial suspendată în perioada stării de urgență, astfel că s-au judecat numai cazurile urgente, respectiv ordonanțele președințiale. Practic, am introdus o acțiune de fond în care am cerut, pentru Hervis, reducerea chiriei în lunile în care nu și-au putut desfășura activitatea, iar în paralel am cerut – pe calea acestei proceduri urgente care este ordonanța președințială – amânarea de la plată până la soluționarea acțiunii de fond. Ținând cont de aparența dreptului – instanța se uită și pe fond, pentru a vedea dacă ai dreptate sau nu -, semnificația este una uriașă. Astăzi am câștigat în apel la Tribunalul Cluj amânarea acestei obligații de plată a chiriei. Este o hotărâre cu o greutate covârșitoare pentru segmentul de retail. Marii proprietari de spații comerciale nu doreau să se așeze la masă și să discute cu chiriașii. Iar pentru chiriași era foarte complicat să acționeze, din această cauză, neexistând precedente”, explică avocatul Silviu Stratulat.

Silviu Stratulat: ”Retailerii vor putea merge pe soluția juridică propusă de noi”

Victoria obținută de Hervis este, de fapt, victoria tuturor retailerilor, fiindcă aceștia vor putea să meargă, acum, în instanță cu acțiuni prin care să ceară suspendarea de la plată sau amânarea de la plată, ceea ce reprezintă un ”precedent fantastic”.

”Hotărârea de azi dă o speranță foarte bine conturată mediului de retail, iar această amânare deschide calea către reduceri de plată, în pofida rigidității proprietarilor. Retailerului i s-a dat dreptate, poate plăti o chirie mai mică, este – practic – o nouă eră. Acum, după ce starea de urgență a fost ridicată, retailerii ar fi trebuit să plătească, dar iată că vor putea merge pe soluția juridică propusă de noi și să acționeze în instanță cu acțiuni de suspendare și de amânare. Este un precedent fantastic”, a mai spus, în exclusivitate pentru Gândul.ro, avocatul Silviu Stratulat.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală