Fost director CIA, despre planul Rusiei: Va încerca să obțină de la Trump anularea sistemului antirachetă din România

Publicat: 05 01. 2017, 08:39

Michael Morell, fost director adjunct și director general interimar al CIA, a vorbit, într-un interviu acordat publicației digitale americane The Cipher Brief, despre perspectivele relațiilor dintre Statele Unite și Rusia.

Rugat să comenteze recenta expulzare a diplomaților ruși din Statele Unite și dacă a fost surprins că Vladimir Putin nu a adoptat o măsură simetrică, Michael Morrell a explicat: „Reacția lui Vladimir Putin a fost neobișnuită, dar nu surprinzătoare. Este neobișnuită pentru că, de obicei, rușii răspund simetric atunci când Statele Unite expulzează agenți de informații. Birocrații de la Moscova așteptau acest lucru – un răspuns simetric. Dar nu este surprinzător că Putin nu a dat curs acelei recomandări, deoarece acest lucru este compatibil cu abordarea față de Donald Trump: vrea să îl câștige de partea sa, îl vrea prieten”.

„Vladimir Putin are o miză pe termen lung. Primul lucru pe care îl va vrea va fi o întâlnire bilaterală cu președintele Donald Trump care să producă un acord prin care Statele Unite să elimine sancțiunile occidentale impuse (Rusiei – n. red.) din cauza crizei din Ucraina și acceptul SUA de a nu continua proiectele antirachetă din România și Polonia, în schimbul unui efort militar comun împotriva rețelei teroriste Stat Islamic în Siria”, a adăugat Michael Morell.

„Un astfel de acord ar conține avantaje strategice pentru Vladimir Putin, iar el mizează pe avantaje politice pentru Donald Trump, pentru a putea evita interesele generale strategice ale Statelor Unite, întrucât celei mai mari părți a publicului american de fapt nu prea îi pasă de Ucraina sau de apărarea antirachetă în Europa de Est, dar sunt preocupați de rețeaua Stat Islamic”, adaugă specialistul.