Fosta președintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, a fost grațiată într-o „perspectivă de unitate naţională”

Publicat: 24 12. 2021, 09:29
CCR a admis sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referitoare la legea privind pensiile speciale 

Fosta preşedintă a Coreii de Sud Park Geun-hye, condamnată la 20 de ani de închisoare pentru corupţie, a fost graţiată într-o „perspectivă de unitate naţională”, a anunţat vineri ministrul justiţiei, Park Beom-kye, scrie BBC. Potrivit agenţiei de presă Yonhap, starea de sănătate a fostei preşedinte, internată de mai multe ori în acest an, a motivat în parte decizia graţierii.

Mai exact, Park Geun-hye figurează pe o listă a persoanelor beneficiind de o amnistie specială. În vârstă de 69 de ani, prima femeie aleasă preşedintă a Coreei de Sud fusese condamnată, în 2018, la 20 de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere, urmată de încă doi ani pentru încălcarea legii electorale.

Ea a primit sau a solicitat zeci de milioane de dolari de la conglomerate sud-coreene, printre care Samsung, a partajat documente clasificate, a pus pe o „listă neagră” artişti care criticau politicile sale și a demis responsabili care se opuneau abuzurilor sale de putere.

Scandalul a scos la lumină legăturile tulburi dintre aceste companii mari, conduse de familii puternice, şi lumea politică.

În urma demiterii sale, avocatul de centru-stânga Moon Jae-in a fost ales la putere în 2017 și îşi va încheia singurul mandat în martie.

Condamnarea unui fost şef de stat a fost „o lecţie istorică”, a subliniat preşedinţia de la Seul.

În martie, procurorii sud-coreeni au anunţat sechestrul locuinţei lui Park Geun-hye, care nu a plătit amenda de 16 milioane de euro aplicată pentru corupţie.

Sistemul juridic din Coreea de Sud este cunoscut pentru acțiunile dure pe care le ia împotriva corupției. Toți cei patru foşti preşedinţi sud-coreeni încă în viaţă au fost și ei condamnaţi după încheierea mandatului lor.