Foștii proprietari de imobile naționalizate cu dosar deja rezolvat primesc banii în 5 ani, din 2014

Publicat: 15 03. 2013, 00:16
Actualizat: 28 09. 2018, 23:12

Foștii proprietari de imobile naționalizate ale căror dosare au fost deja soluționate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevăzut într-o variantă inițială, începând cu ianuarie 2014, în tranșe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Procedura este introdusă în proiectul de lege privind acordarea de despăgubiri pentru imobile naționalizate, avizat, în primă lectură, la nivelul Guvernului, în vederea angajării răspunderii.

„Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele aprobate de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi precum și a sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești, rămase definitive și irevocabile la data intrării în vigoare a prezentei legi, se face în termen de 5 ani, în tranșe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014”, se arată în document.

Cuantumul unei tranșe nu poate fi mai mic de 5.000 de lei.

Persoanele îndreptățite pot opta pentru returnarea dosarelor înregistrate la secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor către comisiile locale de fond funciar în vederea restituirii în natură a terenurilor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii. În termenul prevăzut, pot opta pentru returnarea dosarelor la comisiile locale de fond funciar și persoanele care nu au valorificat titlurile de
despăgubire emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.