Fostul Papă Benedict, despre scandalul abuzurilor sexuale din Biserica Catolică: Le exprim tuturor victimelor ruşinea mea profundă şi cererea mea sinceră de iertare

Publicat: 09 02. 2022, 10:54
Sursă FOTO: Shutterstock

Fostul Papă Benedict a recunoscut marţi că au fost erori în gestionarea cazurilor de abuz sexual în perioada când era Arhiepiscop de Munchen. El și-a cerut iertare în urma scandalului care a zguduit Biserica Catolică. Avocaţii săi au susţinut că nu este direct vinovat, transmite Reuters.

Vaticanul a publicat o scrisoare a lui Benedict, în urma unui raport publicat luna trecută despre abuzurile produse la Arhiepiscopia din Munchen din 1945 până în 2019. Joseph Ratzinger era arhiepiscop de München între 1977 şi 1982, când au avut loc patru astfel de abuzuri împotriva minorilor.

„Am avut mari responsabilităţi în Biserica Catolică. Cu atât mai mare este durerea mea pentru abuzurile şi erorile care au avut loc în acele locuri diferite în timpul mandatului meu”, a scris el în scrisoare, primul său răspuns personal la raport.

Menţionând că a cerut iertare pentru Biserică în întâlnirile sale cu supravieţuitorii abuzului, Benedict, în vârstă de 94 de ani, a scris: „Am ajuns să înţeleg că noi înşine suntem atraşi de această mare greşeală ori de câte ori o neglijăm sau nu reuşim să o confruntăm cu hotărârea şi responsabilitatea necesare, aşa cum s-a întâmplat prea des şi continuă să se întâmple… încă o dată nu pot decât să le exprim tuturor victimelor abuzurilor sexuale ruşinea mea profundă, durerea mea profundă şi cererea mea sinceră de iertare”.

O analiză separată a patru experţi juridici comandată de Benedict a contestat acuzaţiile specifice împotriva fostului papă, spunând că anchetatorii au caracterizat greşit acţiunile şi au ignorat faptele.

Un grup de victime a spus că Benedict a irosit o oportunitate pentru „o curăţare” care ar fi putut ajuta la vindecare.

„În ciuda dovezilor din partea autorităţilor seculare… fostul papă nu poate face lucrul simplu şi nu poate oferi asumarea răspunderii şi scuze complete”, au spus reprezentanții victimelor.

Benedict, care şi-a dat demisia pe neaşteptate în 2013, i-a mulţumit şi Papei Francisc pentru „încrederea, sprijinul şi rugăciunea… care mi-au fost exprimate personal”.

Papa Benedict știa de cel puțin unul din abuzurile petrecute

La scurt timp după publicarea raportului german, Benedict a recunoscut că a fost la o întâlnire din 1980 cu privire la un caz de abuz sexual, când era arhiepiscop de München, spunând că le-a spus în mod greşit anchetatorilor germani că nu era acolo.

Secretarul personal al lui Benedict, arhiepiscopul Georg Ganswein, a declarat că omisiunea a fost rezultatul unei neglijențe în editarea a celor 82 de pagini de mărturie pe care le-a trimis anchetatorilor şi nu a făcut-o din rea-credinţă.

În scrisoarea de luni, Benedict a spus: „Pentru mine s-a dovedit profund dureros că această neglijenţă a fost folosită pentru a pune la îndoială sinceritatea mea şi chiar pentru a mă eticheta mincinos”.

Raportul de luna trecută despre abuzurile din München, care a identificat aproape 500 de victime de ale unor abuzuri sexuale pe parcursul unei perioade de aproape 75 de ani, a fost scris de o firmă de avocatură germană angajată de arhiepiscopie.