FOTO | Un exemplar original foarte rar al Constituției americane, imprimat în 1787, a fost vândut pentru suma record de 43 de milioane de dolari la o licitație din New York

Publicat: 19 11. 2021, 10:19
Sursă foto: Sothebys.com

Un exemplar original foarte rar al Constituţiei americane, adoptate pe 17 septembrie 1787 la Philadelphia, a fost vândut, joi, la o licitaţie din New York pentru suma de 43 de milioane de dolari, scrie the Wall Street Journal.

Suma este un record mondial pentru un document istoric scos la licitaţie, a anunţat casa Sotheby’s.

Sursă foto: Sothebys.com

Exemplarul a fost dorit și de un grup de investitori în criptomonede, care au licitat 40 de milioane de dolari în acest scop, dar au pierdut.

Exemplarul a fost cumpărat de altcineva pentru suna de 43,2 milioane de dolari, fiind un „preţ record la nivel mondial obţinut pentru un document istoric scos la licitaţie”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Sotheby’s din New York.

Sursă foto: Sothebys.com

Selby Kiffer, istoric și expert în manuscrise şi cărţi vechi la Sotheby’s, spune că documentul este un „prim exemplar fantastic al Constituţiei SUA, probabil tipărit în seara zilei de 16 septembrie (1787)” și „extrem de rar” fiindcă au mai rămas doar „11 exemplare cunoscute” în lume din cele aproximativ „500” imprimate atunci.