Fraudă de 1 miliard de euro, cu banii statului, descoperită în Italia

Publicat: 23 08. 2013, 18:20
Actualizat: 07 02. 2016, 16:14

Fiscul italian a descoperit în ultimele opt luni 3.160 de pretinși săraci și invalizi care au beneficiat în mod fraudulos de ajutoare sociale de 1 miliard de euro, relatează AFP.

Garda financiară italiană a intensificat controalele în 2013, identificând fraude în valoare de 2,5 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al instituției.

Prin declarații false de venituri, fraudatorii au reușit să fie scutiți de cheltuieli medicale, taxe universitare, au primit ajutoare sociale sau vouchere pentru manuale și mese la cantine.

Pe lângă aceste practici răspândite, există și sisteme de fraudare extrem de sofisticate, potrivit gărzii financiare.

Instituția a demascat de exemplu antreprenori falși în Catanzaro (Calabria), care au primit 5 milioane de euro sub formă de ajutoare publice și fonduri europene, pentru un proiect de mediu neconcretizat.

În Sicilia a fost destructurată o rețea de 114 pretinși invalizi, care au primit certificate medicale de la 74 de medici complici.

De la începutul acestui an, din fraudele identificate, de 2,5 miliarde de euro, au fost recuperate circa 200 de milioane de euro, cu 40% mai mult decât anul trecut, și au fost blocate plăți de peste 450 de milioane de euro.