Gabriela Bîrsan și Alina Corbu se întorc judecătoare la ÎCCJ

Publicat: 14 06. 2018, 22:59
Actualizat: 25 03. 2019, 20:07

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea parțială a efectelor Hotărârii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.1551/15.12.2016, pentru două posturi de judecător, urmând ca reluarea activității doamnelor judecător Gabriela Victoria Bîrsan și Corina Alina Corbu să se dispună pe posturile vacante de la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție. (18 voturi DA, 1 vot NUL)”, se arată în decizia plenului CSM.

În decizia CSM din 2016, membrii au cerut președintelul instanței supreme să ocupe pe perioadă nedeterminată cinci posturi temporar vacante, două dintre acestea fiiind ale judecătoarelor Gabriela Viorica Bîrsan și Corina Alina Corbu, suspendate din funcție ca urmare a trimiterii lor în judecată.

Hotărârea CSM vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, în luna mai, definitiv, achitarea fostei președinte a Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței supreme, judecătoarea Gabriela Bârsan, și a altor trei magistrați de la instanța supremă, în dosarul privind fapte de corupție deschis de procurorii DNA. Instanța supremă a menținut, practic, sentința dată în primă instanță, acum doi ani, de achitare a magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Gabriela Bîrsan, Iuliana Pușoiu, Corina Corbu și Anton Pandrea, care au fost acuzați de către procurorii DNA de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, mărturia mincinoasă, spălare de bani, favorizarea făptuitorului sau cumpărare de influență.