Găina cu pui vii NU A FĂCUT RĂU nimănui. Ion Cristoiu: FAKE NEWS e altceva

Publicat: 17 11. 2018, 17:13
Actualizat: 27 03. 2019, 15:54

This browser does not support the video element.

„Eu nu sunt de acord cu termenul de „fake news” și vă spun de ce. Fake News este ca și cum i-ai spune fetei de pe șoseaua de centură stewardesă. Fake news, în formula în care e, micșorează adevărul. E o minciună. Fake News nu este știrea ca cea cu găina sau o știre falsă. Eu pot să dau o știre falsă din diferite motive. Fake news-ul este o știre dată dinadins pentru a fi manipulată. Ea diferă de știrea falsă, de fonfleu, fake news-ul este un fenomen, nu o știre în sensul că o mașinărie bagă o știre falsă, undeva pe site-ul Plopii fără soț și deodată, la un ordin, stirea începe să fie rostogolită. Ajunge în presa mare… Presa mare – la ordin sau din prostie – o preia și te trezești că ea devine știre, știre. Știu, cred că o să rămân în istoria presei cu aceasta… Se întâmpla în felul următor: Eu sunt convins că o găină care face ouă nu e știre, ea făcea puii vii”, a spus Ion Cristoiu, într-un interviu pentru Gândul și Mediafax.

În 1993, Evenimentul Zilei titra: „Eveniment senzațional la Pașcani. Găina care a născut pui vii. Iar din șapou, cititorii aflau că „programată pentru tăiere, ea a fost astfel cruțată”. Un titlu care a născut multe controverse la acea vreme, pentru ca 25 de ani mai târziu să fie catalogat de unii „fake news”.

„Noi aveam două sisteme: Dacă aduceai o știre erai premiat pe loc și banii îi luai de la casierie. Dacă pierdeai știrea, era sancționat pe loc. A doua sursă – o să vă spună Sorin Roșca Stănescu – era cea cu documente. Venea cineva cu documentele tari, eu le plăteam. Bine, ei le aduceau pe gratis, eu le plăteam. Găina care a născut pui vii se petrecea în Moldova, era un teritoriu gen Vaslui. Și atunci, această știre s-a potrivit cu ce credeam eu despre România. „Găina fără bilete” este tot o știre apărută la noi. Ar trebui să iau acum Evenimentul Zilei să găsesc. Precizare, știrea falsă cu găina care a făcut puii vii nu a făcut niciun rău, nu era o știre că ăla a furat, o știre care să influențeze. Luați-o ca o proză, era o născocire„, a mai spus Ion Cristoiu.