GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: „Iohannis a stat ca o valiză la Bruxelles” / „Vrem să ținem în continuare un guvern nătâng?” Moțiunea de cenzură din august va fi votată de parlamentarii ALDE

Publicat: 31 07. 2020, 12:53
Actualizat: 31 07. 2020, 15:27
GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: „Iohannis a stat ca o valiză la Bruxelles” / „Vrem să ținem în continuare un guvern nătâng?” Moțiunea de cenzură din august va fi votată de parlamentarii ALDE

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a criticat, la GÂNDUL LIVE, modalitatea prin care Klaus Iohannis și Guvernul gestionează criza coronavirusului. Politicianul a anunțat că parlamentarii ALDE vor vota moțiunea de cenzură din luna august.

Despre acordul cu PSD: „E un acord politic, are două componente. Prima se referă la susținerea unor candidați la președințiile județene și la consiliile locale. Acest lucru nu exclude posibilitatea ca în anumite județe organizațiile noastre și ale PSD să meargă pe liste independente.

În acord ne trebuie și termenele de colaborare post-electorale. Noi ieri l-am aprobat în organele statutare și PSD a făcut același lucru.

Cred că aprecierea dvs este corectă, există o anumită incertitudine, în privința alianțelor există și lucruri care se conturează. Noi dorim să facem aceste alianțe cu PSD, astfel încât să putem să promovăm valorile și principiile liberale. Astfel de alianțe vor continua să se facă până când expiră termenul pentru depunerea listelor.

Gabriela Vrânceanu Firea are de departe prima șansă de a fi aleasă. Vom face o alianță cu liste comune , atât la consiliul general, cât și la cele 6 sectoare. Mă interesează să dăm liberalilor din București, electoratului care crede într-o forță politică, care să apere libertățile greu puse la încercare în această perioadă, prin acțiunile deliberate duse de guvern, vor avea posibilitatea să voteze ALDE.

Tăriceanu: Nu e o tragedie dacă întârziem două-trei luni cu alegerile

Secțiile de votare vor fi locuri extrem de favorabile pentru transmiterea coronavirusului, probabil că unii dintre cetățeni va hotărî să vină sau nu la vot. E o problemă de deficit democratic. Alegerile trebuie să se desfășoare nestingherit. Trebuie să se desfășoare nestingherit de teama de a se îmbolnăvi.

Nu cred că este un capăt de țară dacă întârziem 2-3 luni cu alegerile.

De la începutul crizei, am cerut Guvernului să facă teste. Există programe care fac cartografierea virusului. Dar e nevoie de o testare masivă. Se putea interveni focalizat.

Nu există dubiu în privința acțiunii Guvernului. Pierderea masivă de încredere a populației este rezultatul modului în care se comportă Guvernul. Cei care trebuie să dea exemplu sunt primii care le încalcă. Petrecere în biroul premierului…

Nu este că ne place, că nu ne place. Sigur că e incomod de purtat masca. Am fost de curând plecat cu avionul, am stat cu masca pe față, nu e plăcut, dar ne-am conformat. Dar numai cu purtarea măștii nu este suficient. Guvernul are la îndemână toate instrumentele de putere.

Nu poți să spui una și să fumezi alta. Nu poți să le ceri să poarte mască și tu stai într-o petrecere. Văd că și la președinte e foarte simplu. Guvernul a acționat perfect. Cine e de vină? Cetățenii și PSD. E absolut penibil. Singura explicație: Guvernul nu este capabil să gestioneze criza sanitară.

Liderul ALDE: Avem un milion de șomeri / Dvs. ați văzut undeva suma de 80 miliarde de euro?

Sunt un milion de șomeri. Banii aceștia sunt de la Bruxelles. Suma de 80 miliarde este fâlfâită de guvernanți. Dvs. i-ați văzut pe undeva?

Pentru ca suma să devină disponibilă pentru țările membre UE, trebuie ca tot acest plan să fie aprobat și de PE, lucru care nu s-a întâmplat. După aceea vor urma proceduri birocratice. În cel mai bun caz banii vor sosi în România pe la anul. Am cerut să se solicite aprobare ca aceste sume să poată fi folosite ca garanții pentru credite pentru restartarea economiei. Iohannis a stat ca o valiză la Bruxelles, e total nepotrivit, nu au ce să caute președinții, ci miniștrii. Iohannis vrea să ne arate că el este primul, cel mai important, se duce regulat la Bruxelles, degeaba.

E această problemă cu alocațiile și pensiile, sigur.

Nu mai suntem în comunism, când interprinderile produceau și raportau. Produsele rămâneau pe stoc. În economia de piață nu e așa. Un producător nu poate produce bunuri decât dacă se vând.

Majorați pensiile, pentru că acei bani se vor întoarce în economia reală. Pensionarii nu au posibilitatea să facă economii. Va fi un efect benefic.

Moțiune de cenzură în august: ALDE va vota

Când am fost premier am reușit să dublez pensiile. A fost o gură de aer pentru economie. Nu mă refer la importurile care se fac în România. Banii vor fi folosiți pentru bunurile de producție românească. Economia se bazează în momentul de față, vor deveni tot mai naționale, schimburile economice s-au încetinit și vor rămâne la un nivel scăzut, din cauza pandemiei. Va trebui să ne bazăm mai mult pe economia națională.

Această pandemie a revelat slăbiciunile tuturor țărilor. Nu mai e timp să așteptăm. La mijlocul lunii august va fi depusă moțiunea de cenzură și parlamentarii ALDE o vor vota.

Vrem să ținem în continuare un guvern nătâng? Ce să așteptăm? Să ajungem într-o situație dramatică? Acest guvern trebuie să plece”, a spus Călin Popescu Tăriceanu la GÂNDUL LIVE.