GÂNDUL LIVE. Medicul Radu Țincu: „Noile variante ale virusului pot să nu mai fie sensibile la vaccinuri”

Publicat: 14 05. 2021, 20:34
Actualizat: 14 05. 2021, 22:58

This browser does not support the video element.

Printre invitații ediției de vineri a emisiunii Gândul Live s-a numărat și medicul Radu Țincu. Acesta a spus că România ar putea traversa și un eventual val 4 al pandemiei, el mai menționând și că la două săptămâni după Paște, cifrele legate de noile îmbolnăviri cu Covid-19 arată bine, semn că vaccinul și-a făcut efectul și că oamenii au respectat restricțiile.

În legătură cu cei 809 pacienți internați în prezent la ATI, Radu Țincu a spus că este vizibil faptul că înregistrăm o scădere a numărului de cazuri Covid-19, respectiv de persoane care intră în terapie intensivă.

„Este o cifră care arată că înregistrăm cu adevărat o scădere și cred că această cifră va scădea în perioada următoare, pentru că știm foarte bine că există un declaj între momentul diagnosticului unui pacient și momentul de admisie în terapie intensivă. Același lucru se întâmplă și în sens invers. Ceea ce avem astăzi în terapie intensivă sunt bolnavi care au fost contaminați acum două sau trei săptămâni și cel mai probabil se va înregistra o scădere și mai importantă a pacienților din terapie intensivă”, a spus medicul.

Trebuie să fim rezervați

„Trebuie să privim cu un optimism rezervat această scădere a numărului de cazuri. Avem în continuare nevoie de respectarea unor norme sanitare individuale și este nevoie ca autoritățile să fie în continuare foarte vigilente în ceea ce privește testarea”, a subliniat doctorul.

Despre situația de după Paște

„Este o situație bună. Asta înseamnă că oamenii au respectat acele măsuri sanitare. Îmi doresc ca și în perioada următoare să fim responsabili”, a mai afirmat medicul.

Despre valul 4 al pandemiei

„Un val 4 poate să apară în câteva circumstanțe. În primul rând, în cazul celor care nu sunt imunizați. Pe de altă parte, noile variante pot să nu mai fie sensibile la vaccinuri. Se ia în discuție o posibilă a treia doză de vaccin”, a explicat medicul Radu Țincu.