Garda Financiară din Napoli luptă împotriva activității infracționale din regiune: a început să taxeze activitățile de cămătărie

Publicat: 23 10. 2020, 01:05
Actualizat: 23 10. 2020, 01:11
FOTO: Facebook/Guardia di Finanza

Garda Financiară din regiunea Napoli a început să taxeze activitățile de cămătărie, în cadrul unui proiect de luptă împotriva activității infracționale, scrie publicația Il Fatto Quotidiano, citată de Libertatea.

Ideea acestei ample operațiuni a fost a lui Agostino Tortora, un colonel care conduce un grup antifraudă din orășelul Torre Anunziata, aflat în regiunea metropolitană Napoli.

Autoritățile napoletane au trimis deja „facturi‟ unui număr de 17 condamnați și suspecți aflați în legătură cu clanurile mafiote, care totalizează 400.000 de euro.

Suspecții s-au îmbogățit de pe urma cămătăriei, acumulând 1,5 milioane de euro, în ultimii cinci ani, din practicarea unor dobânzi de 275% pe an. Iar cine nu plătea rămânea fără case, vile, mașini, magazine, mai scrie publicația citată.

Care este baza legală a acestei operațiuni, de care s-a folosit Tortora

Taxarea fondurilor ilicite a început la finele anului trecut, iar colonelul afirmă că în 36 de municipalități din aria sa de competență operează peste 40 de clanuri ale Camorra, Mafia italiană. Mai bine de o mie de persoane au fost condamnate, în ultimii ani, pentru infracțiuni de crimă organizată.

Potrivit lui Tortora, Constituția italiană permite această taxare, deoarece un articol din aceasta spune că orice cetățean trebuie să contribuie la cheltuielile publice în funcție de abilitatea sa de a plăti.

Garda Financiară italiană cooperează cu Fiscul de la Roma în cadrul operațiunii de taxare a infractorilor.

Italia introdus taxarea banilor obținuți ilicit în anul 1993, iar taxarea sumelor obținute din camătă a fost reglementată în anul 1994. În 2006, un decret a permis taxarea șpăgilor, ca parte a „altor venituri‟, scrie Libertatea.

Poliția din Italia folosește Lamborghini pentru a transporta rinichii într-un timp record

Poliția italiană a condus cu 230 km pe oră din nordul Italiei către Roma într-o misiune de salvare a vieții. Astfel, Poliția de stat din Italia a condus un Lamborghini Huracan special echipat de la Padova la Roma pentru a transporta un rinichi la un pacient din spitalul Gemelli din capitală.

Agenții au condus pe linia rapidă din regiunea nordică a Venetului, cu sirenele răsunând și lumini intermitente până la Roma, atingând viteze de până la 230 km pe oră.

Ofițerii, care au parcurs 490 km în puțin peste trei ore, au făcut călătoria într-un timp record, livrând rinichiul în siguranță la spitalul unde medicii erau în așteptare pentru a continua operația urgentă pe 20 octombrie.

Durata obișnuită a călătoriei, într-o mașină obișnuită, este de patru ore și 40 de minute.

Mașina de curse de 600 de cai putere este modificată în special pentru a desfășura activități de salvare a vieții, cu portbagajul frontal care conține echipamente frigorifice pentru transportul organelor și un defibrilator pentru salvarea de urgență.