Gardienii închisorilor din Republica Moldova vor avea uniforme noi

Publicat: 29 10. 2014, 19:00
Actualizat: 29 10. 2014, 19:35

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a declarat că noile uniforme sunt ajustate la standardele europene după model românesc și norvegian, scrie realitatea.md. Trecerea la uniforma nouă se va efectua treptat, începând cu 1 ianuarie 2015. Uniformele nu vor fi purtate imediat au spus autoritățile, ci actuala uniformă va fi folosită până la expirarea termenului de uzură (2-5 ani).

De uniforme noi vor beneficia 2.600 de angajați ai sistemului penitenciar din țară, mai scrie realitatea.md.

Noile  schimbări sunt prevăzute într-un nou proiect de lege privind sistemul administrației penitenciare, care urmează a fi aprobat în Parlament.

Potrivit proiectului de lege, nu va fi schimbată doar denumirea din Departamentul Instituțiilor Penitenciare în Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), ci, și uniformele angajaților, și atribuirea acestora a statului de funcționar public cu statut special, ceea ce va presupune o nouă politică de angajare, recrutare și demilitarizare a acestora. Condițiile de angajare  vor fi mai mai dure.

Astfel, toți candidații care vor dori să suplinească o funcție a corpului de comandă mediu -ofițer vor trebui să aibă numai studii superioare. Pentru cei care vor opta pentru funcțiile efectivului de trupă vor trebui să aibă studii liceale. A fost introdusă și pregătirea profesională continuă.