GAROFIȚA MOCANU, femeia grațiată de Traian Băsescu, vrea să scape din nou de închisoare. Ce motive invocă

Publicat: 28 03. 2020, 10:34
Actualizat: 07 04. 2021, 02:37
Femeia graţiată de Băsescu încearcă să SCAPE, din nou, de ÎNCHISOARE

Garofița Mocanu, femeia care a fost închisă și ulterior grațiată de președintele Traian Băsescu în 2014, vrea să scape din nou de pedeapsă. La doi ani după ce a fost grațiată, femeia a fost cpndamnată penal din nou pentru furt, iar acum a formulat la Tribunalul Constanâa o cerere de amânare a executării pedepsei, în baza articolului 589 NCPP, ceea ce înseamnă că este bolnavă sau însărcinată.

La 6 ani după ce a intrat în atenția opiniei publice când a declarat că a furat pentru a-și hrăni copiii, iar președintele de atunci Traian Băsescu a grațiat-o, femeia vrea din nou să iasă din închisoare, potrivit replicaonline.ro.

Garofiţa Mocanu a fost condamnată definitiv, într-un dosar instrumentat de procurorul Teodor Niță, la o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru înșelăciune.

Pe 26 martie Garofița, mamă a 9 copii, a formulat o cerere de amânare a executării pedepsei, în baza articolului 589 NCPP. Executarea pedepsei închisorii poate fi amânată când se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. De asemenea, pedeapsa se amână dacă persoana condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an.

Femeia a fost grațiată de Băsescu

În 2014, ultimul an de mandat, Traian Băsescu a decis să o grațieze pe Garofița Mocanu, condamnată la 3 ani de închisoare pentru furt, pe motiv că are în grijă mulți copii. De altfel, ea fusese condamnată definitiv în 2012 la 3 ani de închisoare, pedeapsă care inițial a fost amânată pentru că Garofița Mocanu era însărcinată, apoi nu a mai fost executată, pentru că femeia a fost grațiată de Băsescu.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni decretul de grațiere a doamnei Garofița Mocanu pentru restul rămas neexecutat din pedeapsa de trei ani de închisoare, aplicată pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, dispusă prin sentința penală nr. 1457/19.10.2011 a Judecătoriei Deva, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 93/23.01.2012 a Curții de Apel Alba-Iulia, precum și pentru pedeapsa aplicată prin sentința penală nr. 662/2009 a Judecătoriei Sector 2 București. Decizia domnului președinte Traian Băsescu are la bază motive umanitare. Doamna Garofița Mocanu este mamă a șase copii cu vârste cuprinse între un an și 11 ani (n.r. în total femeia are 9 copii)”, se arată într-o informare a Administrației Prezidențiale din anul 2014.

În 2016, la doi ani după ce a fost grațiată, Garofița a fost închisă din nou pentru furt. Acum, femeia cere să fie iar eliberată.