Gazprom a oprit furnizarea de gaz spre Europa prin conducta Yamal, care trece prin Polonia

Publicat: 12 05. 2022, 18:43
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Compania de stat rusească din domeniul energiei Gazprom a transmis că va înceta să mai trimită gaz rusesc prin conducta Yamal, care traversează Polonia, după ce Kremlinul a impus sancțiuni unor companii străine.

Potrivit Reuters, gigantul energetic transmite că sancțiunile includ EuRoPol Gaz, care deține secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europa.

”A fost instituită o interdicție privind tranzacțiile și plățile în favoarea persoanelor sancționate, în special pentru Gazprom, aceasta înseamnă o interdicție a utilizării unei conducte de gaz deținută de EuRoPol Gaz pentru a transporta gaz rusesc prin Polonia”, a spus un reprezentant al Gazprom.

Pe unde trece conducta Yamal

Problemele din aceste zile sunt cele mai importante, pe tema gazului, între Rusia și Polonia, din ultimele zile. Luna trecută, Gazprom a declarat că a oprit complet livrările către compania poloneză de gaz PGNiG și Bulgargaz din Bulgaria, după ce au refuzat să răspundă cererii Moscovei de a plăti în ruble și nu în euro sau dolari.

Conducta Yamal trece din Rusia prin Belarus spre Polonia și Germania. Potrivit analistului energetic Bruegel, acesta reprezintă o mică parte din fluxurile de gaze rusești către Europa, iar utilizarea sa a scăzut brusc de la începutul războiului.

Autoritatea germană de reglementare a energiei a minimizat impactul asupra livrărilor sale. Acesta a declarat pentru Reuters într-o declarație că oprirea fluxului de gaz prin Yamal nu va pune în pericol livrările germane, deoarece „aproape niciun gaz către Germania a trecut prin această conductă de săptămâni”.