Germania începe să umple cel mai mare depozit de gaze din Europa de Vest, pe fondul amenințărilor rusești

Germania începe să umple cel mai mare depozit de gaze din Europa de Vest, pe fondul amenințărilor rusești
Sursă Foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 05/05/2022, 18:43

Germania a început să umple uriașa instalație de depozitare a gazelor de la Rehden, abandonată de compania rusă Gazprom, a declarat joi administratorul desemnat de stat al sitului, în timp ce cea mai mare economie europeană încearcă să se protejeze împotriva riscului ca Moscova să întrerupă aprovizionarea.

Gazul rusesc este vital pentru Europa și, în special, pentru Germania. Dar livrările au fost puse sub semnul întrebării de sancțiunile occidentale din cauza invaziei Moscovei în Ucraina și de un termen limită iminent stabilit de Rusia pentru plățile în ruble, pe care majoritatea cumpărătorilor le-au respins.

Luna trecută, Gazprom a renunțat la activitatea sa Gazprom Germania, inclusiv la cel mai mare depozit de gaze din Europa de Vest, la Rehden, din cauza deteriorării relațiilor diplomatice, relatează Reuters.

„Începând de astăzi, sunt injectate volume mici”, a declarat pentru Reuters Egbert Laege, administratorul numit de autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania pentru a gestiona temporar compania, în primul său interviu în această funcție.

„Lucrăm intens la soluții pentru a ne asigura că deja în curând o cantitate semnificativ mai mare de gaz poate intra în instalația de stocare”.

Rehden poate stoca aproximativ 4 miliarde de metri cubi de gaz, dar a primit doar cantități mici iarna trecută. Laege a spus că este clar că trebuie să fie umplut pentru iarna viitoare.

În prezent, Rehden este plin cu doar 0,6%, cu mult sub media de 36% pentru instalațiile de stocare a gazelor din Germania.

Autoritatea de reglementare a declarat că va controla Gazprom Germania până la 30 septembrie și că are dreptul de a demite directori, de a angaja personal nou și de a spune conducerii cum să procedeze. Nu a precizat ce se va întâmpla după această dată.

„Am făcut progrese bune în stabilizarea activităților grupului Gazprom Germania în vremuri nesigure”, a declarat Laege, adăugând că se află în contact regulat cu Ministerul Economiei, cu autoritatea de reglementare a rețelelor din Germania și cu partenerii de afaceri ai grupului.