Geoană despre accidentul în care a fost implicat diplomatul rus: Regret că s-a mers pe linia dură

Publicat: 26 10. 2012, 12:20
Actualizat: 27 09. 2018, 23:05

Președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului Mircea Geoană afirmă că ridicarea parțială a imunității diplomatului rus implicat într-un accident la București „nu ar fi costat nimic” și era un gest de deschidere și respect, el regretând că „s-a mers pe linia dură”.

Potrivit lui Mircea Geoană, ridicarea parțială a imunității diplomatice pentru diplomatul rus nu ar fi însemnat decât „un gest de deschidere, de bunăvoință, de respect față de opinia publică românească”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Ministerul de Externe de la București a acționat după manual. Așa se face, trebuie să îți aperi interesele. Cu marile puteri întotdeauna e puțin mai dificil, pentru că e o anumită aroganță pe care acestea o dezvoltă și își protejează cetățenii și interesele. Cred că nu i-ar fi costat nimic, pe cei care au decis de la Moscova, dacă ar fi avut un mic gest de flexibilitate și respect față de români, să ridice parțial imunitatea diplomatică a diplomatului rus implicat în accident. Nu ar fi însemnat decât un gest de deschidere, de bunăvoință, de respect față de opinia publică românească. Regret că s-a mers pe linia dură. Cred că un pic de înțelepciune și echilibru ar fi fost utile în această situație foarte sensibilă și foarte gingașă din punctul de vedere al percepției opiniei publice din România”, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, Mircea Geoană.

Pe de altă parte, el a arătat că nu înțelege de ce Ministerul rus de Externe a dat un aviz negativ la solicitarea Primăriei Sankt Petersburg de a numi o stație de metrou „București”.

„Una-i una și alta e alta. Una este o perioadă politică dificilă în relația între București și Moscova, alta este lipsa de respect pentru cultura și identitatea celorlalți. Cum ar fi să spunem că nu mai vrem numele străzii Cehov sau în parcurile României statui ale lui Dostoievski sau Ceaikovski? Unde ajungem?”, a subliniat Mircea Geoană.

Duminică, un angajat al Ambasadei Rusiei la București, respectiv secretarul I, a accidentat grav o studentă de 19 ani, pe o trecere de pietoni, fata fiind internată în spital.

Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Sergheevici Malghinov, a declarat, joi, că, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunității diplomatului implicat în accident și a precizat că mandatul acestuia s-a încheiat și el a părăsit miercuri România.