George Copos, trimis în judecată după ce ar fi ieșit mai repede din pușcărie, cu o lucrare științifică plagiată. Riscă până la șapte ani de închisoare!

Publicat: 06 11. 2020, 13:44
Actualizat: 06 11. 2020, 13:49
George Copos riscă să revină la închisoare după ce ar fi plagiat o lucrare științifică pe care a folosit-o ca să iasă mai devreme din detenție/Sursa/MEDIAFAX FOTO

George Copos, fostul patron al FC Rapid București a fost trimis în judecată, vineri, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, după ce, în primăvara lui 2015 a fost eliberat condiționat după ce a prezentat o lucrare științifică pe care, în realitate, ar fi plagiat-o. 

George Copos era închis în celebrul dosar al „Transferurilor”, în care avea de executat 3 ani și 8 luni, când a primit o nouă condamnare, de patru ani, într-un dosar în care a fost acuzat de o evaziune în valoare de un milion de euro, după vânzarea unor spații ale firmei sale, Ana Elecronic, către Loteria Română.

Încarcerat la Penitenciarul Rahova, George Copos a făcut, însă, tot posibilul să convingă Comisia de liberare condiționată că merită să fie eliberat mai devreme.

În acest sens, a muncit ca tâmplar, a scris articole la revista închisorii, a participat alături de educatorii săi la cenacruri literare și a predat conducerii penitenciarului numai puțin de cinci lucrări științifice, realizate în timp record. În acest sens, cel puțin una dintre ele, ar fi fost scrisă în aproximativ două luni.

George Copos s-a folosit atunci de o lege care intrase în vigoare în 2013, potrivit căreia deținuții care realizau, în detenție, lucrări științifice, puteau beneficia de o reducere de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare carte.

Acesta a solicitat apoi eliberarea din închisoare, susținând că a câștigat peste 200 de zile și amintind faptul că a scris cinci cărți, una de istorie și patru de turism, a muncit la atelierul de tâmplarie și s-a înscris la toate activitățile Penitenciarului Rahova.

George Copos este consiserat „infractor recidivist”

Acuzat că și-ar fi însușit, fără drept, opera unui alt autor și a prezentat-o conducerii Penitenciarului București-Rahova ca o creație intelectuală proprie, acesta a fost trimis, vineri, în judecată, pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu în participație improprie, care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

La data de 29.09.2014, inculpatul, fiind în executarea unei pedepse privative de libertate, a prezentat Comisiei de liberare condiționată constituită la nivelul Penitenciarului București-Rahova, în mod mincinos, faptul că el este autorul unei lucrări științifice.

Prin această acțiune, inculpatul i-a convins pe membrii comisiei funcționari publici, să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor prevăzute de legislația primară, cu consecința considerării ca executate, în mod greșit, a 30 de zile din cuantumul pedepsei”, a anunțat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

În cazul în care va fi găsit vinovat, George Copos se va întoarce la penitenciar și i se vor adăuga la noua pedeapsă și cei trei ani rămași neexecutați după liberarea condiționată.