Gigi Becali va fi supus unei expertize medico-legale

Publicat: 20 01. 2014, 12:22
Actualizat: 06 02. 2019, 03:01

Gigi Becali va fi supus unei expertize medico-legale, care va fi făcută de Serviciul de Medicină Legală, au dispus, luni dimineață, magistrații Tribunalului Constanța, care au luat în discuție cererea de întrerupere a pedepsei depusă de avocatul omului de afaceri, următorul termen fiind 29 ianuarie.

Procesul de la Tribunalul Constanța a început în jurul orei 9.00, Gigi Becali purtând un guler cervical și spunând că nu i s-a permis să poarte acest guler la Penitenciarul Jilava, fapt care i-a agravat afecțiunea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Gigi Becali a solicitat magistraților întreruperea pedepsei din motive medicale, susținând că are nevoie de o operație la coloana cervicală.

„Eu cer întreruperea pedepsei pentru o afecțiune care nu poate fi tratată în regim penitenciar. M-am hotărât să fac operația. Am dureri mari, nu pot dormi noaptea. Vreau să fac această operație în străinătate, nu în România”, a spus Becali în fața instanței.

El a precizat că suferă de această afecțiune de aproximativ 20-25 de ani, iar în tot acest timp a încercat să o trateze cu diverse remedii, inclusiv naturiste – venin de albine -, dar tratamentele efectuate nu au avut rezultate.

Becali a mai afirmat că a mers și la o clinică specializată din Germania, iar medicii i-au spus că dacă nu se operează există riscul ca într-o zi să nu se mai poată mișca.

De asemenea, el a susținut că, în urmă cu mai mulți ani, a fost consultat și de un medic din SUA, care i-a recomandat tot o intervenție chirurgicală, spunându-i că cel mai indicat este efectuarea acesteia în SUA.

Gigi Becali a susținut că a amânat intervenția, pentru că este dificilă și pentru că i s-a spus că medicina evoluează și pot apărea noi tehnici de tratament.

Becali s-a arătat nemulțumit de faptul că deocamdată nu i s-a permis să iasă din penitenciar, deși legea îi permite să aibă 30 de zile libere la un an de executare a pedepsei, el efectuând până acum aproape nouă luni de detenție.

„ANP funcționează ca o sectă militară, pe care nu o interesează legile statului. Trebuia să am până acum 20 de zile de ieșire din penitenciar și mi-au spus că nu reprezintă un stimulent”, a spus Becali.

Ulterior, judecătoarea de la Tribunalul Constanța a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, care va fi făcută de Serviciul de Medicină Legală, aceasta urmând să stabilească dacă Becali suferă de o boală gravă, dacă această afecțiunea poate sau nu să fie tratată în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor sau în rețeaua medicală a Ministerului Sănătății și dacă boala face imposibilă executarea pedepsei.

Instanța a stabilit următorul termen pentru 29 ianuarie, când se va stabili dacă Becali va fi eliberat sau nu din închisoare pentru tratament medical.

La ieșirea din sediul Tribunalului Constanța, avocatul lui Becali, Bogdan Vlad, a spus că este nemulțumit de modul în care este tratat clientul său.

„Ați văzut cum l-au adus în sală? La regim deschis diferența constă în gradul de libertate și de mișcare, în regim deschis te poți deplasa în afara penitenciarului fără pază”, a spus Bogdan Vlad.

În 30 decembrie, Gigi Becali a formulat o cerere de eliberare din închisoare pe motive medicale, acuzând o afecțiune veche la coloană care nu a mai fost tratată în perioada încarcerării.

Gigi Becali a fost transferat, în 9 ianuarie, de la Penitenciarul Poarta Albă la Spitalul Penitenciar Poarta Albă, pentru a fi supus unor investigații medicale după ce a acuzat dureri de spate. El a revenit în penitenciar după șase zile.

În 11 ianuarie, avocatul lui Becali, Bogdan Vlad, declara pentru MEDIAFAX că Gigi Becali ar putea ieși temporar din închisoare, pentru a se opera de hernie de disc cervicală, după ce a fost diagnosticat cu această afecțiune de medicii Spitalului Penitenciar Poarta Albă.

Finanțatorul Stelei are de executat o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării și a primit ulterior un spor de șase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” și în cel al sechestrării celor care i-au furat mașina.

Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă din județul Constanța, după ce Administrația Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.

El a depus, în timpul detenției, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum și o cerere de întrerupere a pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.