Guvernul a aprobat o hotărâre privind acordarea anumitor drepturi persoanelor care nu mai au cetăţenie română şi care au fost persecutate de către regimurile românești din motive etnice

Publicat: 23 02. 2022, 14:57

Guvernul a aprobat o Hotărâre privind acordarea anumitor drepturi persoanelor care nu mai au cetățenie română și care au fost persecutate de către regimurile instaurate în România din motive etnice.

„Guvernul a aprobat o Hotărâre pentru completarea normelor de aplicare a OG nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, pentru a asigura toate soluțiile de natură practică necesare rezolvării problemelor cu care se confruntă această categorie de beneficiari.” – Serviciul Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul.

În acest caz, persoanele care, la data depunerii cererii, nu mai au cetățenia română, indiferent de domiciliul acestora, primesc sprijin în furnizarea probelor cerute de lege pentru a dovedi că au fost supuse persecuțiilor din motive etnice.

Referitor la persoanele care au domiciliul în străinătate, guvernul a stabilit ca astfel de situații să poată fi probate și prin documente oficiale eliberate de organele competente din statul de reşedinţă.

„În acest sens, Casa Națională de Pensii Publice va încheia documente de cooperare internațională cu autorități publice competente din alte state pentru a veni în sprijinul solicitanților în ceea ce privește documentele doveditoare ale persecuțiilor, documente necesare pentru stabilirea indemnizației prevăzute de OG nr. 105/1999.”