Guvernul a calculat că, în 2011, trebuie concediați încă 125.000 de bugetari

Guvernul a calculat că, în 2011, trebuie concediați încă 125.000 de bugetari
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 26/04/2012, 20:41

Pentru a reveni la o schemă normală de personal, așa cum era în2007, la anul ar mai trebui concediați încă 125.000 de bugetari, înafară de cei 70.000 care vor pleca în 2010. „Analiza deoptimalitate care pornește de sus în jos poate să-ți reclame nevoiaunor suplimentări de restructurare de 125.000. În realitate cifraconcretă va fi rezultatul propunerilor care vin de jos în sus”, adeclarat Andreea Paul-Vass, consilier personal al premierului. Pede altă parte, Executivul trebuie să facă tot posibilul pentru aaplica măsurile la care s-a angajat în fața reprezentanților FMI.Dacă România nu vaimplementa măsurile anticriză, înseamnă că „suntem niște tâmpiți”,a declarat Vass. „Dacă pierdem tranșa de laFMI, pierdem toate împrumuturile de la Comisia Europeană și de laBanca Mondială”, avertizează BNR.

Calculul îi aparține Andreei Paul-Vass

Pentru a înlătura surplusul de personal acumulat în perioada2007-2008, anul viitor ar mai trebui concediați încă 125.000 debugetari, în afară de cei 70.000 care vor pleca în 2010.

Calculul îi aparține Andreei Paul-Vass, consilier personal alpremierului. „Analiza de optimalitate care pornește de sus în jospoate să-ți reclame nevoia unor suplimentări de restructurare de125.000. În realitate cifra reală, concretă, va fi rezultatulpropunerilor care vin de jos în sus. Fiecare instituție publică înparte este obligată să-și facă propriile analize de cost-beneficiu,propriile analize pe baza normativelor de personal și astandardelor de cost pe care le-am adoptat, respectiv analizacalității serviciului public de care răspund”, a declarat ea pentruȘtirilePRO TV.

Vass a explicat că s-a ajuns la cifra de 125.000 analizândnumărul de bugetari existenți înainte de angajările masive din anii2007-2008. „Este doar un calcul de optimalitate. O analiză la nivelmacro îți reclamă nevoia de diminuare a numărului de bugetari cuexact surplusul nejustificat economic din anii 2007-2008, candaveam de-a face cu o supraîncărcare a aparatului public cu 250.000de persoane. Or, efortul acesta va fi de a ajunge la nivelul deînzestrare cu personal la nivelul anului 2007”, a mai spus ea. Vassa ținut să precizeze însă că, momentan, singura țintă pe care și-opropune Guvernul este de disponibilizare a 70.000 de funcționari înacest an.

Pe de altă parte, Executivul trebuie să facă tot posibilulpentru a aplica măsurile la care s-a angajat în fațareprezentanților Fondului Monetar Internațional și chiar să facă șialte reforme. Dacă România nu va implementa măsurile anticriză,înseamnă că „suntem niște tâmpiți”, a declarat la postul public deteleviziune Andreea Paul-Vass.

„Dacă nu o facem (aplicarea planului – n.red.), suntem niștetâmpiți. Trebuie să o facem măcar în al 12-lea ceas și părerea meaeste că altă soluție nu avem. Avem de-a face cu un model economicfalimentar și cu un model politic falimentar care au fostconstruite vreme de 20 ani”, a spus Vass. Ea a precizat pentruGândul că responsabilitatea este exclusiv a echipei guvernamentale,care „trebuie să fie solidară”.

Planul în patru puncte pentru a crește PIB cu10%

Pe de altă parte, Andreea Paul-Vass susține că trebuie adoptateși alte măsuri, în completarea celor deja asumate în fața FMI. „Pelângă ele (măsurile convenite cu FMI – n.red.), trebuie implementatun pachet serios de reforme structurale, care să ducă la creștereaPIB cu peste 10%”, a spus ea. Prima măsură din acest pachet sereferă la pensiile de invaliditate obținute abuziv, de carebeneficiază, după estimările sale, peste 350.000 de români.Rezolvarea problemei ar putea aduce o creștere a PIB de 1,2%. Alți3% din PIB ar putea veni din lărgirea bazei de impozitare, adicădin taxarea acelor tranzacții și activități economice care erauscutite până acum. Tot 3% din PIB ar putea intra în vistieriastatului dacă se diminuează evaziunea fiscală la „un nivelrezonabil”, comparabil cu media UE. În fine, a patra măsură, darcare nu este de dorit și nu va fi aplicată decât în ultimăinstanță, ar fi creșterea fiscalității la nivelul mediei UniuniiEuropene, ceea ce ar însemna încă 3% din PIB, a concluzionatconsilierul primului ministru.

Zilele trecute, atât ministrulTransporturilor, Radu Berceanu, cât și cel al Finanțelor, SebastianVlădescu, au recunoscut că au mințit în campaniaelectorală. „A fost o minciună prin omisiune.Adică n-a existat un partid atât de «sinucigaș» să iasă și să spunăcă este extraordinar de rău și că ne ducem spre prăpastie”, a spusBerceanu. Două zile mai târziu, colegul său de Cabinet SebastianVlădescu a reluat tema minciunii prin omisiune. „Din poziția deministru al Finanțelor, vă spun că am fi putut să mințim vreo șaseluni, am fi putut să ne mai împrumutăm vreo șase luni, am fi pututsă aranjăm un acord cu FMI care să ne mai dea șase luni și am fiașteptat să vedem ce se întâmplă. Nu cred că lucrurile vor evoluaîn bine și decât să mințim încă șase luni, decât să spunem încășase luni: «Da, Europa merge bine, lumea merge bine și România s-arputea să meargă și ea bine», le spunem românilor adevărul: «Lumeanu merge bine, Europa merge prost și România s-ar putea să numeargă bine»”, a spus ministrul Finanțelor în fațaParlamentului.

Citește și:

Ce se taie, cine eafectat. Citește aici versiunea integrală a celor două legi aflatepe masa Guvernului. Ce se întâmplă cusuperbugetarii

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Noua lovitură pregătită de Bill Gates în plină pandemie! S-a aflat planul său secret
Lumea nu va mai fi niciodată la fel! Ne apropiem de distrugere. Asta e noua...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...