• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Guvernul a dat undă verde scrisorii către FMI. Citiți la ce s-a angajat România: 70.000 de concedieri și creșterea taxelor, „în funcție de necesități”

Cabinetul Boc a aprobat, în ședința de miercuri, scrisoarea de intenție convenită cu Fondul Monetar Internațional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor și salariilor în sectorul bugetar. Documentul va fi transmis Fondului Monetar Internațional, pentru a fi aprobat în board-ul instituției la finele lunii iunie.

Cabinetul Boc a aprobat, în ședința de miercuri, scrisoarea deintenție convenită cu Fondul Monetar Internațional, care prevede,printre altele, reducerea pensiilor și salariilor în sectorulbugetar. Documentul va fi transmis Fondului Monetar Internațional,pentru a fi aprobat în board-ul instituției la finele luniiiunie.

Șeful Executivului, Emil Boc, a explicat în acest context căRomânia are nevoie de opt miliarde euro pentru a finanța deficitulbugetar de 6,8%, iar acordul cu Fondul permite în continuarecontractarea de împrumuturi de pe piețele externe la costurireduse.

CITEȘTE AICI SCRISOAREA DEINTENȚIE CĂTRE FMI

CITEȘTE AICI MEMORANDUMUL SUPLIMENTARDE ÎNȚELEGERE CU UE

• Pe de altăparte, Cabinetul s-a angajat să mărească taxele și impozitele dacănu vor reuși să implementeze ceea ce se angajează prin scrisoareape care o trimit. „Dacă aceste acțiuni se dovedesc insuficientepentru a atinge ținta de deficit pentru acest an, vom lua măsurisuplimentare, inclusiv măsuri de majorare a impozitelor și taxelor,în funcție de necesități”, se poate citi în documentul ce va fitrimis la Washington.

• MinistrulFinanțelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, miercuri seară,că „înacest moment” este exclusă o majorare de taxe. „În condițiinormale, ceea ce înseamnă că România va rămâne în zona de creștereeconomică definită în scrisoarea de intenție, nu vom avea nevoie sămajorăm taxele și impozitele până la sfârșitul anului. Este vorbade o ajustare bugetară diferită de cea care am operat-o în acestmoment. Putem să tăiem suplimentar de la cheltuieli materiale, deciexistă soluții, nu este nimic dramatic”, a spus oficialul.

• Nu în ultimulrând printre principalele angajamente pe care Guvernul și le iaeste și acela de a concedia circa 70.000 de bugetari în acest an.”Vom limita totodată fondul de salarii în 2011 la 39 miliarde deRON și vom stabili o limită de 1.290.000 total angajați în sectorulpublic la începutul lui 2011″, se regăsește la punctul 11 dinscrisoare. Potrivit unei statistici a Ministerului de Finanțe,numărul total de posturi ocupate în sectorul bugetar în luna martieera de 1.360.376, cele mai multe posturi revenind angajaților dinadministrația centrală – 410.926, urmați de salariații dinînvățământ – 389.910 persoane, și de personalul angajat înadministrația locală – 364.654.

Ce nu mai taie Guvernul

Mai mult, premierul a clarificat și ce prestații sociale vor fiplătite și de acum înainte de stat, în ciuda măsurilor draconicecare prevăd tăierea salariilor cu 25% și a pensiilor cu 15%. El aenumerat o parte din acestea:
• alocațiapentru copii
• alocațiamonoparentală
• alocația deplasament
• indemnizațiapentru handicap accentuat, mediu
• pensiileinvalizilor
• pensiileveteranilor de război
• indemnizațiapersoanelor persecutate politic
• indemnizațiapersoanelor persecutate etnic
• indemnizațiapentru artiști creatori
• renteleviagere ale sportivilor
• burseleeducaționale
• abonamenteletelefonice ale veteranilor de război

Boc a precizat însă că, odată cu elaborarea Codului Social, vorfi reevaluate toate prestațiile sociale aflate în plată. „MinistrulMuncii are pregătit un proiect prin care vom elimina abuzurile șicei care sunt cu Mercedes-ul în curtea casei sau alte situațiiasemănătoare nu vor mai primi niciodată un sprijin prin venitulminim garantat sau un alt sprijin social (…) Când veți auzi câteprestații sociale există vă veți da seama că România cheltuieîntr-adevăr foarte mult și nedirecționat spre persoane cu care săaibă cu adevărat nevoie de asistență socială”, a spus șefulExecutivului.

Constituția – „arma” legală în baza căreia se facajustările sociale

Premierul Boc a explicat miercuri faptul că Legea de diminuare acheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cusalariile, pensiile și alte drepturi sociale, are ca temeiarticolul din Constituție privind restrângerea temporară aexercițiului unor drepturi, pentru apărarea securitățiinaționale.

• „Această legeare ca temei articolul 53 din Constituția României, de restrângeretemporară a exercițiului unor drepturi, și anume este vorba derestrângerea acestora până la sfârșitul anului, până în 31decembrie, urmând ca drepturile de pensii și drepturile salarialepentru 2011 să fie stabilite prin legea bugetului pe 2011, prinnoua lege a pensiilor și prin noua lege a salarizării unitare abugetarilor. Asta în condițiile în care se realizează măsurile derestructurare a sectorului bugetar și, pe de altă parte, derelansare a activității economice, astfel încât să avem resurselefinanciare pentru a putea vorbi de o creștere sănătoasă asalariilor și pensiilor în anul 2011”, a spus Boc. Întrebat în bazacărui principiu a decis Guvernul restrângerea unor drepturiconstituționale, premierul a răspuns că ordinea publică șisiguranța națională permit acest lucru.

Inchide