Guvernul a reușit să-i calmeze pe transportatorii rutieri și pe sindicaliștii de la Metrou. Profesorii îl așteaptă pe Boc la Iași cu un pichet și un marș

Guvernul a reușit să-i calmeze pe transportatorii rutieri și pe sindicaliștii de la Metrou. Profesorii îl așteaptă pe Boc la Iași cu un pichet și un marș
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 26/04/2012, 15:57

Mămăliga sindicală a dat în clocot: Guvernul Boc 3 se confruntăcu spectrul unor proteste din ce în ce mai ample în perioadaimediat următoare. Deocamdată, premierul pare că a reușit să-icalmeze „pentru o săptămână sau două”, pe transportatori, care auanunțat pentru azi și joi un miting uriaș în Piața Victoriei -11.000 mii de persoane cu capsa pusă drept în fața clădiriiExecutivului. Ieri, după ce s-a văzut cu liderii ConfederațieiOperatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR),Boc a convocat o ședință fulger, la ora 14.00, cu secretari de statdin ministerele Internelor și Justiției, pentru a redacta oordonanță de urgență de combatere a „pirateriei” în transportul depersoane, ceea ce se pare că le-ar da satisfacție protestatarilor.Chiar și greva de la Metrou ar putea fi anulată, guvernanțiiacceptând includerea unor sporuri în salariile de bază. Paresimplu, dar asta va da apă la moară altor categorii de bugetari,care la rândul lor sunt nemulțumiți de diminuarea veniturilor prinpierderea unor sporuri neincluse în salarii prin noua legislație.Între aceștia se numără salariații din Învățământ. O parte aacestora i-au pregătit premierului o pichetare și un marș deprotest, miercuri, la Iași, unde Executivul se va deplasa pentru oședință specială.

Ordonanță de urgență instant

Referitor la ordonanța pentru reglementarea transportului depersoane, în principal a condițiilor de transport cu vehicule avândo capacitate mai mică de nouă persoane, Boc a precizat cănormativul ar putea fi adoptat în ședința de săptămâna viitoare aGuvernului. „În aceste condiții, sper să găsim soluții pentru aputea suspenda aceste proteste, deoarece avem un interes comun.”, aconchis Boc.

Liderii COTAR anunțaseră că peste 11.000 de transportatori vorprotesta, miercuri și joi, între orele 10:00 și 15:00, în fațasediului Executivului, solicitând o hotărâre de guvern pentruamendarea firmelor de transport neautorizate, prelungireaautorizațiilor de transport până în 2016 și o lege unică atransporturilor.

Reprezentanții Executivului și cei ai COTAR au semnat, marți, laGuvern, un protocol, transportatorii anunțând, după semnareadocumentului, că renunță la protestele programate pentru aceastăsăptămână. „Înțelegând că primul-ministru nu a fost anunțat detoate problemele noastre, este normal să dăm o șansă Guvernului șivom amâna protestele pentru o săptămână sau două”, a spuspreședintele Confederației Operatorilor și TransportatorilorAutorizați din România (COTAR), Vasile Ștefănescu.

Un spor simțit la Metrou

Guvernul va aproba, miercuri, bugetul pe 2010 al Metrorex,urmând a introduce în salariul de bază o parte din sporurileangajaților, ceea ce ar putea opri greva de la metrou, potrivitministrului Transporturilor, Radu Berceanu. „S-ar putea să nu fiejoi grevă la metrou, pentru că mâine (miercuri, n.r.) vom adoptabugetul și apoi se poate negocia contractul colectiv de muncă.Fondul de salarii va rămâne neschimbat, poate un pic mai mic fațăde anul trecut, însă în interiorul lui dânșii (sindicatele de lametrou – n.r.) doresc modificări prin mutarea unor sume de lasporuri și prime în salariul de bază, ceea ce pentru noi este înregulă”, a declarat Berceanu. De partea sa, președintele UniuniiSindicatelor Libere Metrou (USLM), Ioan Rădoi, a declara că lideriisindicali hotărăsc miercuri dacă renunță la greva generală, înfuncție de decizia guvernanților privind propunerile lor pentru aîncheia un nou contract colectiv de muncă.

Rădoi a spus că discuțiile începute marți cu directorulMetrorex, Gheorghe Udriște, vor continua și miercuri.

În noiembrie 2009, angajații de la metrou au fost în grevă timpde două zile, revendicările vizând o majorare salarială de 20% șiîncheierea unui nou contract colectiv de muncă. Greva a fostdeclarată ilegală de Tribunalul București, iar activitatea a fostreluată. Curtea de Apel București a decis, în urmă cu douăsăptămâni, că greva angajaților de la metrou, desfășurată înnoiembrie 2009, a fost legală. După decizia Curții de Apel,sindicaliștii au anunțat că vor intra, joi, în grevă generală,cerând o majorare a fondului de salarii cu 3,7% și condiții maibune de muncă.

Protest al Federației „Spiru Haret”

Peste o sută de sindicaliști din cadrul Federației „Spiru Haret”vor picheta, miercuri, sediul Prefecturii Iași, în timpulîntâlnirii premierului Emil Boc cu autoritățile locale și cu șefiideconcentratelor din județ.

Tot miercuri, aproximativ 1.500 de membri ai FederațieiSindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) vor participa la un marșde protest organizat la Iași, în timpul ședinței de Guvern care seva desfășura începând cu ora 15.00 la Universitatea „Al. I.Cuza”.

Vicepreședintele FSLI, Violeta Amariei, a declarat pentruMediafax că, în cererea înaintatăautorităților pentru obținerea autorizației, se specifica faptul căvor participa doar 700 de persoane, însă întrucât vor veni șisindicaliști din Argeș, Ialomița, Buzău sau Constanța, numărulparticipanților va fi mult mai mare.

„Vom plăti probabil o amendă. Asta este”, a declarat VioletaAmariei.

FSLI intenționează să depună o plângere la forurileinternaționale, pentru nepunerea în practică a sentințelorjudecătorești și să înainteze o plângere penală împotrivaconducerii Ministerului Educației, din cauza acțiunilor deinstigare și presiune asupra angajatorilor pentru a nu respectahotărârile judecătorești definitive și irevocabile privinddrepturile salariale.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Am prins-o! Oana Roman își cumpără așa-zisele 'rochii de firmă' de la tarabă, la periferia...
Reacție dură în familia lui Reghecampf, după ce antrenorul ar fi petrecut în Grecia cu...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Sfâşietor. Ce a postat Irinuca, fiica lui Columbeanu, pe Instagram, după ce Monica şi Mr....
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Cel mai DUR BOMBARDAMENT asupra unui oraş din România! Mii de bombe au transformat locul...
INTERVIURI 31 iulie, Ziua orgasmului. Ce relaţie avem cu orgasmul?
Zece secrete bizare care te ajută să reduci cheltuielile cu carburantul. La unele nu te-ai...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Un șofer de 90 de ani, care nu își mai amintea drumul spre casă, a...
Am prins-o! Oana Roman își cumpără așa-zisele 'rochii de firmă' de la tarabă, la periferia...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Comoara pe care România stă, dar nu o valorifică. O tonă se vinde cu 200.000...
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Vedetă de 19 ani, în plină ascensiune, ucisă la cinematograf. Lumea, în stare de șoc
Divorț bombă în familia Clejanilor. S-au despărțit în secret. Judecătorii au desfăcut căsătoria
Reghecampf, lovitură fatală pentru Anamaria Prodan. Antrenorul renunță la tot
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...