Guvernul ar putea propune pierderea de drept a mandatului de parlamentar în caz de incompatibilitate

Publicat: 19 07. 2012, 08:36
Actualizat: 19 07. 2012, 09:11

Guvernul ar putea promova o modificare legislativă conform căreia mandatul de parlamentar să fie considerat pierdut de drept în cazul unei hotărâri a instanței definitive și irevocabile de constatare a incompatibilității unui parlamentar, a declarat premierul Victor Ponta.

El a lansat această idee în contextul în care a explicat, la postul B1 TV, că Guvernul nu se poate implica în cazul parlamentarilor Sergiu Andon și Florin Pâslaru și că el personal, ca prim-ministru, poate apela doar la „persuasiune”.

Premierul a adăugat însă că este convins că Parlamentul va lua în acest caz decizia potrivită.

Comisia juridică a Camerei a respins, miercuri, solicitarea formulată de PDL pentru rediscutarea la nivelul comisiei a cazurilor deputaților Sergiu Andon și Florin Pâslaru în cazul cărora ANI a solicitat încetarea mandatelor.

Solicitarea de introducere a acestui punct pe ordinea de zi a comisiei a fost formulată de deputatul PDL Dan Radu Zătreanu și a fost respinsă cu 10 voturi „împotrivă” și 8 abțineri.

Unul dintre argumentele invocate de deputatul UNPR Eugen Nicolicea a fost că nu există suficiente clarificări din partea reprezentanților ANI în ceea ce privește sancțiunile invocate pentru starea de conflict de interese. Anterior, președintele Comisiei juridice, Daniel Buda, a anunțat că a solicitat prezența oficialilor ANI la ședința de miercuri, însă a primit răspunsul că nu ar fi oportună prezența la dezbaterile comisiei.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a scris Parlamentului, precum și celor doi parlamentari care au decizii definitive de incompatibilitate, el manifestându-și convingerea că lucrurile se vor rezolva și arătând că Guvernul nu are puterea de a demite parlamentari.

Ponta a precizat că draftul Raportului CE pe MCV conține răspunsurile Guvernului la cele 11 puncte, inclusiv la cel legat de parlamentarii care au decizii definitive de incompatibilitate.