Guvernul francez vrea înscrierea dreptului la avort în Constituţie. „O femeie moare la fiecare nouă minute”

Publicat: 25 06. 2022, 22:31
Guvernul francez vrea înscrierea dreptului la avort în Constituţie / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ

Premierul francez Elisabeth Borne a afirmat sâmbătă că susţine o iniţiativă a grupului partidului prezidenţial LREM de înscriere a dreptului la avort în Constituţia franceză, după ce Curtea Supremă a SUA a revocat vineri hotărârea de referință Roe v. Wade din 1973, care a legalizat avortul la nivel național.

Aurore Bergé, șeful grupului parlamentar francez Renaissance, a anunţat sâmbătă depunerea unui proiect de lege în acest sens, după anularea dreptul la avort în SUA, transmite France 24.

De asemenea, Uniunea Populară Ecologică şi Socială franceză condusă de Jean-Luc Mélenchon (NUPES) a anunţat că vrea să discute luni despre un proiect de lege în acest sens.

„Guvernul va sprijini ferm acest proiect de lege. Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să gravam această realizare în piatră. Parlamentul trebuie să susţină larg acest text”, a scris Elisabeth Borne pe twitter, într-un mesaj care a însoțit declarația lui Bergé.

Aurore Bergé a denunţat, la France Inter, decizia din SUA, catalogând-o drept „catastrofală pentru femei în lume”. „O femeie moare la fiecare nouă minute pentru că a fost prost practicat un avort, în mod nesigur”, a subliniat aceasta.

„Asta ne îndeamnă, în Franţa, să dăm dispoziţii să nu ne trezim mâine cu eventuale răsturnări. Acesta este motivul pentru care, începând de astăzi, împreună cu grupul meu politic, vom prezenta o propunere de lege constituțională care să includă dreptul la avort în Constituția noastră”, a îndemnat fosta membră a partidului Les Republicains.

Aurore Bergé a apărat, în urmă cu câteva luni, o prelungire în Franţa a termenului legal al avortului, adoptat la sfârşitul legislaturii precedente.

Întrebată dacă se teme de o punere în discuţie a avortului în Franţa, ea a răspuns că „din nefericire nimic nu este imposibil, iar drepturile femeii sunt fragile şi sunt puse mereu în discuţie”.