Joe Biden critică hotărârea Curții Supreme cu privire la avort: SUA se întorc în urmă cu 150 de ani

Joe Biden critică hotărârea Curții Supreme cu privire la avort: SUA se întorc în urmă cu 150 de ani
Președintele Joe Biden / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24/06/2022, 21:04
Actualizat: 24/06/2022, 21:05

Hotărârea Curții Supreme de a revoca dreptul la avort al femeilor din SUA aruncă țara tuturor posibilităților cu 150 de ani înapoi, critică vineri președintele democrat Joe Biden, într-un discurs dur la Casa Albă.

Joe Biden îndeamnă ambele tabere la manifestații „pașnice” și oferă garanții că „asta nu s-a terminat”.

„Încă nu s-a încheiat”, a declarat Biden în finalul discursului său, fără să accepte întrebări de la presă.

Americanii „încă mai au ultimul cuvânt” în aceast luptă, pe tema avorturilor în SUA, a mai spus Biden.

Potrivit acestuia, „violența nu este acceptabilă în nicio situație” și „amenințările și intimidarea nu sunt vorbe”.

Biden le avertizează pe femeile din SUA că se vor confrunta cu „situații extrem de grele. Eu vă aud. Vă sprijin. Sunt alături de voi”, le asigură președintele SUA.

Acesta precizează că femeie din state în care există restricții ale avortului sunt libere să călătorească în alte părți ale țării pentru a avorta.

„Administrația mea va apăra acest drept fundamental”, dă asigurări Biden și niciun oficial nu va putea opri o femeie să căsătorească.

Biden garantează, totodată, că administrația sa va „proteja dreptul la medicație, de exemplu, la contracepție”.

Liderul american subliniază că va proteja accesul la medicamente pentru avort, aprobate de către autorități în urmă cu 20 de ani.

Pe de altă parte, avertizează Biden, „mortalitatea maternă va crește în SUA”, pe fondul hotărârii Curții Supreme, scrie BBC News.

Dreptul la avort, abrogat în SUA prin decizia Curții Supreme

Milioane de femei din SUA sunt pe punctul de a pierde dreptul legal la avort, după ce Curtea Supremă a anulat hotărârea Roe v. Wade.

În urma deciziei, se așteaptă ca o jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții privind întreruperile de sarcină.

Instanța supremă a SUA a revocat decizia Roe v. Wade, după ce la începutul lunii mai un document fără precedent a sugerat că este în favoarea acestui lucru.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult