Cristian Tudor Popescu, după anularea dreptului la avort în SUA: „Mi se părea că mai jos decât românii nu putea coborî nimeni pe planetă”

Cristian Tudor Popescu, după anularea dreptului la avort în SUA: „Mi se părea că mai jos decât românii nu putea coborî nimeni pe planetă”
Cristian Tudor Popescu / Sursă Foto: Captură Video
Publicat: 25/06/2022, 20:02

Gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu a avut, sâmbătă, 25 iunie, o reacție pe rețelele de socializare în legătură cu anularea dreptului la avort în SUA, hotărâre a Curții Supreme.

Acesta a comparat schimbările din SUA cu situația avorturilor din România în anii comunismului, declarându-se „mândru” că „se iau americanii după noi”.

„Mândru că sunt român. Întâi am crezut că era un bătrân, deşi fusese vorba de o femeie. Era totuşi o bătrână, cu trăsături de mascul. Avea doi negi încălecaţi, păroşi, cât cireşele în mijlocul frunţii. Undeva prin Prelungirea Ghencea. O casă prăpădită, cu cişmea în curte, învelită în paie.

După zăpada care o troienea, senzaţia de murdărie până-n albul ochilor, emanând din încăpere şi din făptura trăitoare acolo era şi mai izbitoare. Inventarul operator se compunea dintr-un lighean ruginit pe margini, un furtun portocaliu, o sârmă şi un prosop care părea curat, dar parcă ros de şoareci.

‘Aţi mai făcut asta vreodată, doamnă?’.

Pe doamnă l-am scos greu din gât.

‘Ehe, păi, cum, să fii tu sănătos, câte fete am rezolvat eu, şi erau mai rău decât a ta…’.

Rezolvat… Intrau şi alea băgate în pământ?

‘Auzi, ştii ce, eu cred că nu mai ieşi vie din chestia asta. Hai să mergem şi om vedea ce facem’.

Ea nu m-a privit, se uita la sculele de pe măsuţă. Au trecut nişte secunde până când şi-a scos pulovărul pe cap şi mi-a spus, tot fără să mă privească: ‘Atunci, să-mi păstrezi o amintire frumoasă. Ieşi afară’.

Avea vocea aceea rară a ei, care însemna că era de prisos orice vorbă aş mai fi scos. În negru-gălbuii ani `80, deşi aş fi putut să las dracului totul şi să plec în SUA prin căsătorie, stăteam şi secretam, în pusee de imaginaţie distopică, infectat de România, tot soiul de ficţiuni speculative”, a scris gazetarul, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

CTP: SUA, sub dictatură antiavort

Gazetarul a precizat că niciodată nu şi-a imaginat că Statele Unite vor fi „sub dictatura antiavort”.

„N-am mers însă niciodată cu demențialul până la a-mi închipui o Americă sub dictatura antiavort. Mi se părea că mai jos decât românii nu putea coborî nimeni pe planetă. Acum, sunt mândru că se iau americanii după noi”, a mai scris Cristian Tudor Popescu pe Facebook.

Judecătorii au stabilit că decizia din cazul Roe v. Wade (care permitea avortul înainte ca fătul să fie viabil în afara uterului, adică între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină) a fost greşită întrucât Constituţia SUA nu face nicio menţiune specifică la dreptul la avort.

Hotărârea Curţii Supreme acordă o victorie foarte importantă republicanilor şi dreptei conservatoare care doresc să limiteze sau să interzică procedura de întrerupere de sarcină.