Guvernul Greciei a făcut primele MARI concesii în încercarea de a ajunge la un acord cu creditorii

Publicat: 22 06. 2015, 15:29

Propunerile prezentate oficial creditorilor, luni dimineață, includ noi economii în domeniul pensiilor și venituri suplimentare în valoare de 0,4% din PIB în acest an și de 1% în 2016, potrivit surselor. Aceste economii ar aduce propunerea Guvernului de la Atena mai aproape de țintele cerute de creditorii internaționali, relatează MerketWatch.

În eventualitatea în care calculele Guvernului de la Atena vor fi confirmate de creditori, respectiv FMI, BCE și guvernele zonei euro, ar fi un pas important pentru deblocarea finanțării Greciei.

„Am făcut progrese în ultimele câteva zile, dar nu am terminat”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la primirea premierului elen Alexis Tsipras, înainte de summitul de urgență al liderilor zonei euro.

Experții greci și creditorii au analizat în această dimineață propunerile de reformă, înainte de reuniunea Eurogroup și cea a șefilor de state și guverne. Mai mulți miniștri europeni de Finanțe au spus însă că propunerea de acord a venit prea târziu pentru a fi analizată în detaliu.

„Mă aștept la o nouă întâlnire, joi, înainte de summitul UE”, a spus ministrul irlandez de Finanțe Michael Noonan.

În lipsa unui acord cu creditorii, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de circa 1,5 miliarde de euro scadente în iunie.