Guvernul sesisează DNA pentru „nereguli” comise de Lucian Duță în programul Cardul de sănătate

Publicat: 14 07. 2013, 14:20
Actualizat: 20 03. 2015, 08:33

Corpul de Control al Guvernului sesizează DNA pentru consecințele care au decurs din nerespectarea, de către fostul Guvern Boc, a calendarului pentru emiterea cardurilor naționale de sănătate. Mai exact, fostul președinte al CNAS, Lucian Duță, este acuzat de abuz în serviciu, imputându-i-se că, în perioada 1 septembrie 2010 – 8 mai 2012 „nu și-a îndeplinit ori și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, aducând prejudicii de peste 1.200.000 de euro în acest fel bugetului.

Concluziile Guvernului Ponta după un nou control la CNAS sunt că Duță „nu a încheiat cu Imprimeria Română contractul pentru producerea cardului național de sănătate, ceea ce a condus la nerealizarea cardurilor”, a întârziat 7 luni cu procedurile premergătoare contractului și a propus atribuirea către Poșta Română a contractului de curierat prin negociere directă. 

Consecințele, în opinia celor care au făcut controlul, au fost privirea sistemului național de asigurări de sănătate de un important instrument de control al decontărilor și „tulburarea actuvității Imprimeriei Naționale prin crearea unui deficit de numerar”. Concret, Imprimeria ar fi achiziționat materiile prime pentru producerea banilor și ar fi mizat pe un profit, care nu s-a mai realizat. În total, 1.274.831 de euro, au calculat inspectorii.

Executivul explică, în raport, că din cele 15 măsuri prevăzute în graficul de activități anexat Memorandumului „Implementarea cardului național de sănătate”, din 2010, niciuna dintre acțiuni nu a fost realizată integral la termen, o parte dintre aceste activități au avut mari întârzieri, în timp ce altele nici nu au mai fost executate. Vina pentru toate aceste întârzieri, care au dus la întârzierea tuturor termenelor din graficul Memorandumului, îi este atribuită lui Lucian Duță.

Controlul a fost efectuat la Ministerul Sănătății, Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și Imprimeria Națională privind respectarea cadrului organizatoric și funcțional pentru introducerea cardului național de asigurări sociale de sănătate. În perioada supusă controlului, funcția de președinte CNAS a fost ocupată de Lucian Duță (10 decembrie 2009-8 mai 2012), Dorin Ionescu interimar (director general, 9-24 mai 2012) și Doru Bădescu (25 mai 2012-13 iunie 2013).

În document se arată că introducerea cardului a fost aprobată, în ședință de guvern la începutul lunii septembrie 2010, prin memorandum aprobat de premierul Emil Boc, inițiat de ministrul Sănătății Attila Cseke, și șeful CNAS, Lucian Duță, fiind stabilită producerea cardurilor începînd cu ianuarie 2011 într-un ritm de un milion carduri lunar, astfel încât toți cei 18,5 milioane de asigurați, la care se face referire în memorandum, să fie acoperiți în 18-19 luni.

Sinteza raportului poate fi consultată AICI.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV