Guvernul va introduce management privat la alte zece companii de stat

Redactor:
Alexandru Moise
Guvernul va introduce management privat la alte zece companii de stat
Guvernul va emite o listă cu cel puțin zece companii de stat la care se va introduce management corporatist și va îmbunătăți procesul de selecție, a anunțat Dan Suciu, el precizând că autoritățile vor introduce o "scrisoare de așteptări" care va cuprinde rezultatele cerute managementului după 4 ani.

Amendamentele au fost adoptate de Guvern, prin Memorandum, în ședința de miercuri și, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, vor contribi la creșterea transparenței activității întreprinderilor de stat și la cooptarea administratorilor profesioniști în structurile de conducere ale acestora.

În prezent, din 180 de întreprinderi publice care intră sub incidența regulilor guvernanței corporative, doar 35 se supun acestora.

Modificările susținute de Guvern vizează, în principal, introducerea scrisorii de așteptări ca instrument informal de lucru în cadrul procesului de selecție a administratorilor și directorilor, prin care autoritatea publică tutelară stabilește performanțele așteptate de la organele de administrare și conducere ale întreprinderii publice, pe o perioadă de cel puțin 4 ani.

Totodată, se introduce declarația de intenție, document informal de lucru, întocmit pe baza elementelor din scrisoarea de așteptări și a informațiilor publice legate de activitatea întreprinderii publice, prin care candidații pentru postul de director, selectați și înscriși în lista scurtă, își prezintă viziunea/programul asupra dezvoltării întreprinderii publice. Declarația de intenție este parte componentă a evaluării finale a candidaților din lista scurtă pentru clasificare și numire.

De asemenea, se dorește unificarea planului de management cu planul de administrare și elaborarea unui singur plan de administrare de către directori împreună cu administratorii, eliminarea reglementării privind posibilitatea de respingere a planului de administrare de către autoritatea publică tutelară și introducerea conceptului de negociere, introducerea obligativității selecției administratorilor de către un expert independent în resurse umane, la regii autonome care au peste 500 de angajați, reducerea numărului de mandate pentru administratori de la 5 la maximum 3.

La stabilirea remunerației pentru administratori și directori vor fi avute în vedere obiectivele și indicatorii de performanță stabiliți conform scrisorii de așteptări.

Auditorii statutari sunt numiți înainte de încheierea exercițiului financiar de către adunarea generală a acționarilor sau C.A., după caz, pentru o perioadă de minimum 3 ani, iar informațiile și datele, rapoartele care trebuie să fie făcute publice, se vor publica pentru acționari sau pentru public pe pagina de internet a întreprinderii publice, prin grija președintelui consiliului de administrație sau de supraveghere.

Guvernul vrea să redimensioneze regimul sancționator prin introducerea de sancțiuni pentru nerespectarea termenelor derulate a procedurii de selecție și pentru elaborarea planului de administrare, precum și introducerea de sancțiuni pentru autoritatea publică tutelară care tergiversează declanșarea procedurii, precum și să consolideze rolul Ministerului Finanțelor Publice de instituție de monitorizare a implementării OUG 109/2011 și a performanței managementului întreprinderilor publice, precum și funcția de reglementare în vederea aplicării unitare de către autoritățile publice tutelare, prin elaborarea de ghiduri și norme.

Amendamentele vor fi făcute la proiectul de lege privind aprobarea OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, proiect aflat în dezbaterea Camere Deputaților, în calitate de cameră decizională. În acest sens, ele vor fi transmise Comisiei de politică economică, reformă și privatizare și Comisiei juridice de disciplină și imunități ale Camerei Deputaților.

La redactarea acestor amendamente au fost avute în vedere propunerile și observațiile comunicate, în urma dezbaterii publice, de către Fondul Proprietatea, Consiliul Investitorilor Străini, Centrul Român al Energiei, Societatea Academică din România, S.N. Nuclearelectrica S.A., Camera de Comerț Americană din România și Asociația Română pentru Bună Guvernare.

De asemenea, au fost avute în vedere și propunerile comune transmise Guvernului de către banca Mondială, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
BREAKING NEWS Vladimir Putin, noi amenințări spre România. SUA este ținta finală!
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Misha cere ajutorul ministrului Culturii. Se numără printre victimele pandemiei
Inchide