Hackerul Guccifer, care a spart mailul lui Hillary Clinton și George Bush, judecat în SUA. Riscă 50 de ani de închisoare

Publicat: 03 04. 2016, 08:59
Actualizat: 06 04. 2016, 11:42

Hackerul în vârstă de 44 de ani are de înfruntat nouă capete de acuzare, anunță Departamentul de Justiție din SUA. Trei dintre acestea privesc accesul neautorizat la computere protejate. În rechizioriu mai există și trei acuzații de fraudă electronică și câte una de furt de identitate în formă agravată, hărțuire prin mijloace informatice și obstrucționare a justiției. Pentru fapele sale, Guccifer riscă 50 de ani de închisoare, notează sursa.

Guccifer a fost adus în fața instanței din orașul Alexandria, statul Virginia, după ce în urmă cu o lună Curtea Supremă din România a decis să admită cererea de extrădare a autorităților din Statele Unite ale Americii.

Hackerul român a intrat în vizorul autorităților americane după ce a spart conturile de e-mail a numeroase personalități americane și le-a făcut publice corespondențele. Printre aceștia se numără și membri ai familei Bush și Rockefeller, dar și fostul secretar de Stat Colin Powell. În ceea ce-l privește pe Powell, hackerul a distribuit emailuri schimbate între acesta și europarlamentarul român Corina Crețu.

Și candidatul democrat aflat în fruntea cursei pentru nominalizarea la președinția SUA, Hillary Clinton, a fost victima hackerului. În 2013, site-urile de știri au publicat emailuri trimise lui Hillary Clinton de către fostul său consilier, Sidney Blumenthal. Tot în 2013, Guccifer a postat lucrări artistice ale fostului președinte al SUA, George W. Bush, inclusiv autoportrete în cada de baie.

În vara anului 2014, Tribunalul București l-a condamnat pe hackerul Marcel Lazăr Lehel la șapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Crețu și ale unor vedete.

Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a desființat sentința și a admis cererea de extrădare a autorităților din Statele Unite ale Americii, pentru a fi judecat acolo. Predarea este însă una temporară, pentru o perioadă de cel mult 18 luni.