HIDROLOGII AVERTIZEAZĂ că se pot produce INUNDAȚII pe râuri din opt județe

Publicat: 12 06. 2012, 13:39
Actualizat: 12 06. 2012, 14:03

Hidrologii avertizează că de marți după-amiază și până miercuri dimineață se pot produce inundații pe râuri din opt județe din vestul, nordul și centrul țării, ca urmare a ploilor torențiale prognozate.

„Ca urmare a precipitațiilor prognozate sub formă de averse cu caracter torențial, care izolat vor depași 40 l/mp, în intervalul 12.06.2012 ora 17.00 – 13.06.2012 ora 10.00 se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, râuri necadastrate (viituri rapide) cu efect de inundații locale pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte, îndeosebi din vestul, nordul și centrul țării”, se arată în informarea transmisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Potrivit hidrologilor, inundații se pot produce „cu probabilitate mai mare” pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza (județul Maramureș), Tur (județul Satu Mare), afluenții Someșului, cursul mijlociu (județele Maramureș și Sălaj), Crasna (județele Sălaj și Satu Mare), Barcău (județele Sălaj și Bihor), Crișul Repede (județele Cluj și Bihor), Crișul Negru (județul Bihor), Crișul Alb (județele Hunedoara și Arad) și pe cursul superior al râului Bega (în județul Timiș).

Meteorologii au avertizat că de marți după-amiază și până miercuri dimineață, în vest, nord și centru vor fi ploi torențiale, vijelii și grindină, iar în după-amiaza zilelor de marți și miercuri indicele de confort termic va depăși pragul critic de 80 în sud și sud-est.

Cantitățile de apă vor depăși izolat 40 de litri pe metru pătrat, iar pe arii restrânse intensificările vântului vor lua aspect de vijelie.